Nagyvilág

Fizetnek, hogy ingyen dolgozhassanak a britek

A diplomás munkanélküliek annyira elkeseredettek Nagy-Britanniában, hogy több ezer fontot is kifizetnek egy gyakornoki pozícióért, annak reményében, hogy később állást kapnak. Nem csak a cégek élősködnek rajtuk, hanem már gyakornok-közvetítők is elkezdtek működni.

A gazdasági válság miatt jelentősen beszűkültek a munkaerőpiaci lehetőségek, ezért a munkatapasztalat nélküli fiatalok még nehezebben találnak állást. A The Telegraph beszámol róla, hogy Nagy-Britanniában aki teheti, több ezer fontot is hajlandó áldozni az első, fizetés nélküli gyakornoki pozícióért, hogy aztán eséllyel pályázhasson a már fizetéssel járó állásokra.

A Christie’s aukciósház például 4600 fontot, azaz 1,4 millió forintot kért az egy hónapos gyakornoki posztra felvett fiataltól, míg a Rotshchild befektetési banknál 1500 fontért egy heti gyakornokoskodás volt megvásárolható.

A gyakornoki állások olyan kapósak, hogy már külön közvetítők szakosodtak a jelentkezők kiszolgálására. Az egyik legnagyobb gyakornok-közvetítő, a University of Dreams 5800 font, tehát 1,8 millió forint ellenében vállalja a diplomás fiatalok továbbképzését, amely egyebek között két hetes gyakornoki elhelyezést is magában foglal.

Mivel a diplomás munkanélküliek száma 20 százalékkal emelkedett az
elmúlt két évben, egyre több magasan képzett fiatal dolgozik
pincérként, építési munkásként vagy bolti eladóként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik