Nagyvilág

Pénzt csikarna ki Irán a Hitler-ellenes koalíciótól

Kártérítést követel az iráni elnök, mert úgy véli, hogy a Hitler-ellenes koalíció országai károkat okoztak Iránnak a 2. világháború éveiben és utána. Ahmadinezsád arra hivatkozik, hogy jóval hosszabb ideig szállták meg országát az orosz és amerikai csapatok, mint ahogy abban megállapodtak.

Mahmud Ahmadinezsád iráni elnök felszólította az állami adminisztrációt, hogy becsülje fel azokat a károkat, amelyeket a Hitler-ellenes koalíció országai okoztak az országnak a 2. világháború éveiben, illetve azután. „Akik jelenleg Iránt azzal vádolják, hogy emberi jogokat sért, maguk is emberiségellenes bűntetteket követtek el, saját akaratukat rákényszerítve Iránra. Felelősségük egyértelmű a második világháborúban, a megszállást és a gyilkosságokat illetően” – vádaskodik Ahmadinezsád.

Arra is célzott, hogy komoly kártérítést fognak követelni mindazért, amit Irán a háborús években elszenvedett – írja a Gazeta nevű iráni lap.

Oroszország és Irán 1921-ben írtak alá egy olyan szerződést, mely szerint a szovjet csapatok iráni területre léphetnek, ha azt saját biztonságuk védelme szükségessé tenné. 1941 augusztusában és szeptemberében ennek alapján szovjet és brit csapatok szállták meg Iránt, hogy megelőzzék a náci Németországot, nehogy az foglalhasson el iráni területeket és ezzel stratégiai fontosságú kőolajforráshoz jusson. Egy másik háromoldalú megállapodást is kötöttek, miszerint a háború után fél évig maradhatnak, de 1942-ben jóval a „türelmi idő” lejárta után is Iránban állomásoztak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik