Nagyvilág

Már létezik gondolatolvasó-gép

Az idegi dekódolás nevű technikával, amivel a látókéreg aktivitását vizsgálják, már meg lehet becsülni, hogy az alany milyen mozgóképcsoportokat néz. Ezzel a kutatók egy lépést tettek afelé, hogy "belelássanak" az ember gondolataiba.

Az utóbbi években az agytevékenység mintáinak tanulmányozásakor sikerült megbecsülni, hogy milyen képet nézett, mire gondolt, vagy milyen döntést készült hozni a vizsgált személy. A legújabb beszámolókból kiderül, hogy a kutatók már rekonstruálni tudják a mozgóképeket, amiket az alany éppen néz, sőt, hozzávetőleg azt is meg tudják mondani, milyen eseményre emlékszik vissza – számol be a nol.hu.

Ezek az eredmények az agy képalkotó vizsgálataiból kapott adatok és az agyműködés aktivitási mintázatát észlelő szoftvernek a kombinálásából születtek.

Már most, a kutatások jelenlegi fázisában etikai kérdések merülnek fel a témával kapcsolatban, ezért a szakemberek óvakodnak attól, hogy munkájukat gondolatolvasásnak nevezzék.

Azt azonban elismerik, hogy eredményeik nagyban hozzájárulnak az agyműködés megértéséhez, vagy olyan sorvadásos, neurodegeneratív betegségekben szenvedő betegekkel való kommunikáció javításához, akik nem tudnak beszélni, vagy írni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik