Nagyvilág

Fennakadások a kemény brit télben

A jóval enyhébb atlanti klímához szokott országban már egy hete komoly gondokkal jár a nagy hideg, a havazás és az utak jegesedése.

Szerdára virradó éjjel Skócia egyes vidékein mínusz 15-17 fokot mértek, és intenzíven havazott. Angliában megszűnt ugyan a havazás, de ebben az országrészben is mélyen az évszakos átlag alá süllyedt a hőmérséklet: Londonban mínusz 6 fok volt reggel az ilyenkor szokásos plusz 2-3 fok helyett.

A skóciai Prestwick repülőterén – amely Glasgow-t is kiszolgálja – szerdán, leszállás után lecsúszott a jeges pályáról a Ryanair légitársaság Dublinból érkező gépe. A Boeing 737-es 123 utasa és a hatfőnyi személyzet sértetlen maradt, de a gép beleragadt a fagyos sárba. A jegesedés miatt fennakadások voltak a Londont kiszolgáló öt nagy nemzetközi repülőtér közül Lutonon, Gatwicken és Heathrow-n. Az elmúlt napokhoz hasonló tömeges járattörléseket szerdán ugyan nem jelentettek, de számos járat – köztük több budapesti – jelentős késésekkel közlekedett.

Ritkított menetrenddel ugyan, de jártak szerdán a Nagy-Britanniát Franciaországgal és Belgiummal összekötő Eurostar szuperexpresszek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik