Nagyvilág

Ahmadinezsád a koholt vádakról

Washington koholta azt a vádat, hogy Irán egy atombomba gyártásához szükséges berendezés, neutroniniciátor tesztelésére készül - jelentette ki Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök az ABC amerikai televíziónak adott, és amerikai idő szerint hétfő este sugárzott interjújában.

A The Times című brit napilap egy héttel ezelőtt egy titkos iráni dokumentumra hivatkozva azt írta: “A dokumentum, amely az egyik legkényesebb iráni katonai nukleáris programra vonatkozik, négyéves tervet ismertet a neutroniniciátor kipróbálására vonatkozóan.

A neutroniniciátor az atombombának az a része, amely beindítja a robbanást.” A The Time cikkírója szerint több, közelebbről meg nem nevezett hírszerzési forrás a dokumentum keletkezését 2007 elejére, négy évvel az utánra időzítette, hogy Irán állítólag felfüggesztette fegyverkezési programját.

“Ezek mind olyan történetek, amelyeket az amerikai kormány talál ki, és terjeszt folyamatosan” – jelentette ki az iráni államfő az interjúban, amelyet még a koppenhágai klímakonferencián vettek fel.

Az iráni külügyminisztérium szóvivője már a cikk megjelenésének másnapján azt mondta: “Bizonyos országokat bosszant, hogy népünk megvédi nukleáris jogait”. Amikor a nyugati országok “nyomást akarnak gyakorolni ránk, kitalálnak ilyen történeteket, de ez tűrhetetlen”.

A fárszi nyelvű műszaki irat leírja a neutronforrás és az uránium-hidrid használatát. A lap által megkérdezett szakértők szerint az atomfegyvergyártást leszámítva semmilyen más polgári vagy katonai felhasználás nem indokolja ezt az eljárást.

A napilap hangsúlyozza, hogy ezt a típusú urániumot használták a pakisztáni atombomba alkotóelemeként, ahonnan Irán a mintát vette. A The Times által megkérdezett szakértők úgy vélekedtek, eddig ez volt a legfontosabb arra utaló jel, hogy Irán folytatja atomfegyverprogramját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik