Nagyvilág

Szabadlábra helyezik a pápa merénylőjét

Bár a pápa elleni merénylete után húsz évvel kegyelmet kapott Olaszországban, Törökországban rögtön bebörtönözték egy másik ügy miatt.

Január közepén szabadul a börtönből Mehmet Ali Agca, az a török férfi, aki huszonnyolc évvel ezelőtt merényletet kísérelt meg a néhai II. János Pál pápa ellen.

Agca 1981. május 13-án a római Szent Péter téren többször rálőtt a nyitott gépkocsiban utazó II. János Pálra, de az egyházfő túlélte a merényletet. A gyilkossági kísérletért életfogytiglani börtönre ítélték, de 2000-ben az olasz államfő kegyelmet adott neki, és kiadták Törökországnak. Hazájában ismét azonnal bebörtönözték egy érvényben lévő ottani ítélete alapján egy újságíró meggyilkolása miatt, amit még 1979-ben követett el.

Agca ügyvédje hétfőn közölte, az ügyészség megerősítette, hogy ügyfelét január 18-án szabadon engedik.

2006 januárjában egyszer már feltételesen szabadlábra helyezték a férfit egy isztambuli bíróság döntése alapján. A lépés azonban hatalmas felháborodást váltott ki Törökországban, és a török legfelsőbb semmítőszék megsemmisítette a feltételes szabadlábra helyezésről hozott ítéletet. Agcát ezt követően rövidesen ismét őrizetbe vették, és az ügyészség újból kiszámolta, mennyi ideig kell még börtönben maradnia. E számítás alapján született meg az a döntés, hogy II. János Pál merénylője legkorábban 2010. január 18-án kerülhet szabadlábra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik