Nagyvilág

Kulcstárcákat kapnak a magyarok Romániában

Négy helyet kapott az RMDSZ a 15 fős román kormányban, köztük a kiemelkedően fontos kulturális tárcát, Markó Béla mégsem elégedett. A koalíciós szerződés szerint kisebbségi törvényt fognak alkotni, és felülvizsgálják a verespataki beruházást is. A másik magyar párt ugyanakkor politikai prostitúcióval vádolja az RMDSZ-t, hogy beszálltak a Traian Basescu támogatta kormányba, míg korábban ellene kampányoltak.

Már december 23-án megszavazhatja a román parlament az új, Emil Boc vezette kormányt. A koalíciós egyeztetések legfrissebb állása szerint a 15 miniszteri posztból négyet kapna az RMDSZ, köztük a kulturális tárcát, a magyar párt mégis elégedetlen.

Egyfelől fájlalják, hogy a fejlesztési minisztériumot, amit eddig Borbély László személyében magyar politikus vezetett, ezúttal nem az RMDSZ kapta. A másik kifogás, amit Frunda György, a koalíciós tárgyalások RMDSZ-es delegációvezetője hangoztatott az, hogy a titkosszolgálatok, a nemzetvédelem, valamint a külügyek vezetéséből ismét kihagyták a magyarokat. Ezen felül Markó Béláék azt is szeretnék elérni, hogy mindegyik minisztériumban legyen magyar államtitkár.

Tárcák és miniszterek

A 15 posztból négyet kaptak a magyarok. Markó Béla, az RMDSZ elnöke tárca nélküli, és egyben az egyetlen miniszterelnök-helyettes lett. A Romania Libera című bukaresti napilap ironikusan megjegyezte: bár Markó nem mindenben elégedett, máris beköltözött új irodájába a miniszterelnökség épületébe.

A kulturális minisztériumot annak ellenére kapta meg a magyar párt, hogy a mérleg nyelvének is tartott liberálisok nem támogatták az ötletet. Végül sikerült megegyezni, így a novemberi elnökválasztáson Traian Basescu RMDSZ-es kihívója, Kelemen Humor vezeti a tárcát.

A korábbi fejlesztési miniszter, Borbély László ezentúl a környezetvédelmet és vízgazdálkodást felügyeli majd. Ez azért lehet fontos, mivel a koalíciós tárgyalások során az RMDSZ kikövetelte a verespataki aranybányaügy kivizsgálását. Végül az egészségügyi tárcát Cseke Attila, Bihar megyei szenátor kapta.

Boc és Basescu kormánya

A fennmaradó 11 posztot sem csak az Emil Boc miniszterelnököt támogató Demokrata Liberális Párt (PDL) tagjai töltik be: hat tárcát “független” politikusok vezetnek majd. Ők kapták meg az igazságügyi, a védelmi, a külügyi, a pénzügyi, a munkaügyi és a mezőgazdasági minisztériumokat.

Minderre azért volt szükség, mert a PDL-nek az RMDSZ-szel együtt sincs többsége a román törvényhozásban.

A román alkotmányos berendezkedés szerint a kormányfő személyét az elnöknek kell jóváhagynia – függetlenül attól, hogy össze tudja-e szedni a kormányzáshoz szükséges többséget. Ezért volt döntő szerepe az elnökválasztás eredményének a kormányalakításban. Két hónapja ugyanis bizalmatlansági indítvánnyal a jelenlegi román parlament megbuktatta Emil Boc akkori miniszterelnököt, az utódjául a parlamenti többség által javasolt Klaus Johannis nagyszebeni polgármestert azonban Traian Basescu elnök nem fogadta el. Novemberben az elnökválasztás miatt maradt az interregnum, a voksolás eredményét követően pedig Basescu ismét, a korábban megbuktatott Bocot kérte fel kormányalakításra.

Kelemen Hunor és Markó Béla - szerepet vállalnak a kormányban (Fotó: MTI)

Kelemen Hunor és Markó Béla – szerepet vállalnak a kormányban (Fotó: MTI)

Az erdélyi Krónika című napilap szerint most viszont jó esély van, hogy megszavazzák a kormányt, mivel a PDL-nek és az RMDSZ-nek sikerült megszereznie a kisebbségi frakció és a független honatyák támogatását is, így matematikailag megvan a többség.

A kisebbségek és a függetlenek támogatásával a kormányt elvileg 238 honatya támogatja, a kabinet megszavazásához 236 voks szükséges a 471 tagú törvényhozásban.

Koalíciós szerződés

A dolog érdekessége, hogy az RMDSZ az elmúlt három évben minden téren Traian Basescu ellen buzdított: a személyéről kikért népszavazáson éppúgy, mint a 2009-es elnökválasztáson, ahol a második fordulóban legnagyobb ellenfele, Mircea Geoana mellett kampányoltak Markóék.

Szász Jenő, a romániai Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke odáig ment, hogy “politikai prostitúciónak” minősítette azt, hogy mindezek ellenére az RMDSZ belépett a Basescu által támogatott kormányba – írja a román Ziua című lap. Ez persze fel is veti a kérdést, hogy milyen mozgásterük lehet a magyar minisztereknek.

Annyi biztos, hogy a 2012-ig szóló koalíciós megállapodásban szerepel az, hogy megalkotják a kisebbségi törvényt, ami alapvetően fontos a romániai magyarság számára. Mint Emil Boc kifejtette, ez a kisebbségek jogainak kiterjesztését, ami a nemzeti kisebbségek kulturális és nemzeti önazonosságának megőrzését szavatoló kisebbségi törvény elfogadását is magában foglalja, az alkotmány és a Velencei Bizottság ajánlásainak szellemében.

Nem lesz fenékig tejfel

Mindenesetre nem lesz egyszerű dolga az új kormánynak. A Krónika úgy tudja: a kiszivárgott program szerint az állami intézményeknek 2010 első felében számos népszerűtlen intézkedést kell hozniuk, ilyen az óvatos bérpolitika alkalmazása a közszférában, és az állami vállalatok túlköltekezésének felszámolása.

A Gandul című román napilap ennél is tovább megy: szerintük ahhoz, hogy tartani tudják az IMF-nek tett ígéreteket és kiegyensúlyozzák a költségvetést, többek között 450 ezer közalkalmazottat kellene elbocsátani 2010-ben.

az új román kormány

Miniszterelnök: Emil Boc
Miniszterelnök-helyettes: Markó Béla
Belügyi és Közigazgatási Minisztérium: Vasile Blaga
Pénzügyminisztérium: Sebastian Vlădescu
Energetikai Minisztérium: Adrian Videanu
Külügyminisztérium: Teodor Baconschi
Szállítási Minisztérium: Radu Berceanu
Környezetvédelmi Minisztérium: Borbély László
Regionális Fejlesztési és Turisztikai Minisztérium: Elena Udrea
Védelmi Minisztérium: Gabriel Oprea
Kulturális és Vallásügyi Minisztérium: Kelemen Hunor
Igazságügyi Minisztérium: Cătălin Marian Predoiu
Távközlési Minisztérium: Gabriel Sandu
Munakügyi és Családügyi Minisztérium: Mihail Constantin Şeitan
Oktatási, Kutatási, Ifjúsági és Sportminisztérium: Daniel Funeriu
Egészségügyi Minisztérium: Cseke Attila
Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium – Mihail Dumitru

Ajánlott videó

Olvasói sztorik