Nagyvilág

Meghalt az iráni ellenzék vallási vezetője

Meghalt az iráni ellenzék legtekintélyesebb vallási vezetője, Hoszein Ali Montazeri nagyajatolláh, a hadsereg pedig visszavonult a két nappal korábban elfoglalt iraki olajkúttól.

Meghalt 87 éves korában az iráni ellenzék legtekintélyesebb vallási vezetője, Hoszein Ali Montazeri nagyajatolláh – jelentette a hivatalos iráni média vasárnap.

“Hoszein Ali Montazeri az elmúlt éjszaka otthonában elhunyt” – közölte a hivatalos IRNA hírügynökség egyik jelentésében, anélkül, hogy az egyházi méltóság rangját megemlítette volna.

Az iráni hadsereg egyik alakulata vasárnapra virradóra visszavonult az általa két nappal korábban megszállt iraki területről, elhagyva a dél-iraki Fakka olajmezőn elfoglalt olajkutat – közölte a helyi tartományi biztonsági és védelmi bizottság vezetője.”Az iráni erők az éjszaka folyamán távoztak, és a déli olajtársaság munkásai vasárnap visszatértek munkahelyükre” – jelentette be Majsszám Lafta.

Pénteken tucatnyi iráni katona és műszaki szakember ellenőrzése alá vonta a 4. számú olajkutat a két ország határának térségében. Ez volt az első komoly incidens a két szomszéd állam között Szaddám Huszein iraki diktátor 2003-as megdöntése óta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik