Nagyvilág

Csalódottak a németek is a klímacsúcs miatt

Nem titkolt csalódottsággal fogadta Németország a koppenhágai klímavédelmi csúcsértekezlet rendkívül sovány eredményeit.

A környezetvédelemre nagy súlyt helyező, “klímakancellárnak” is nevezett Angela Merkel ennek ellenére vasárnapi interjújában óvott attól, hogy a koppenhágai csúcsot – illetve az azon született zárónyilatkozatot – teljes mértékben negatívnak minősítsék.

“A dán fővárosban lépés történt egy új környezetvédelmi világrend érdekében, nem több és nem is kevesebb” – hangozatta a Bild am Sonntagnak nyilatkozva Merkel. Hozzátette: aki Koppenhágát teljes mértékben “befeketíti”, azokat segíti, akik minden fajta előrelépést fékezni akarnak.

A kancellár hangsúlyozta, hogy Németország továbbra is különleges felelősséget akar vállalni a klímaváltozás elleni harcban.

A következő lépéseket a koppenhágai csúcson született megállapodásra kell felépíteni – jelentette ki Angela Merkel, és ezzel összefüggésben kiemelte a jövő év közepére Bonnba tervezett klímavédelmi találkozó jelentőségét.

A kancellárnál jóval keményebben fogalmazva Norbert Röttgen német környezetvédelmi miniszter súlyos kudarcról beszélt. “Többet akartunk, de csak ennyit sikerült elérni” – jelentette ki a miniszter, felróva, hogy nem sikerült élni a történelmi helyzet kínálta lehetősséggel.

Szokatlanul élesen fogalmazott a német környezetvédelmi miniszter a klímatalálkozó légkörével kapcsolatban, azzal összefüggésben ugyanis szó szerint provokációról, szégyentelenségről és felelőtlenségről beszélt. Röttgen az Egyesült Államokat is, de elsősorban Kínát bírálta a konkrét előrelépés elmaradásáért.

A potsdami klímakutató intézet igazgatója ugyanakkor annak a nézetének adott hangot, hogy a koppenhágai kudarc ellenére a környezetvédelmi erőfeszítéseket semmiképpen sem szabad temetni. A német kormány legfőbb tanácsadó szervének számító intézet vezetője, Heinz-Joachim Schnellhuber hangsúlyozta, hogy a klímaváltozás káros következményeinek megfékezését célzó törekvéseket folytatni kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik