Nagyvilág

Lecsukhatják Google-éket

Börtönbe zárhatják a Google vezetőit, mert két hónapig személyiségi jogokat sértő felvételeket tettek elérhetővé a portálon. Bár feljelentették a feltöltőket, jogi felelősséggel ők tartoznak a tartalom megjelenéséért.

A milánói bíróság megtartotta a Google vezetőinek meghallgatását. A februárban kezdődött perben az ügyész börtönbüntetést kért rájuk, mert 2006-ban személyiségi jogokat sértő felvételt publikáltak.

A videó, amin torinói diákok inzultálták fogyatékos osztálytársukat, két hónapig volt elérhető. A Google, miután eltávolította, rendőrségi bejelentést tett, és a feltöltők adatait a hatóságok rendelkezésére bocsátotta. Több ország külön mellékletben a keresőportálokra is kiterjesztette a direktíva hatályát, Olaszország azonban nem tett ilyen kiegészítést.

A vádlott vezetők azzal védekeztek, hogy az internetes tartalomszolgáltatásra vonatkozó európai normák szerint a tárterületet biztosító cégeket nem terheli jogi felelősség a szerverükön elhelyezett anyagokért. Az ügyészség viszont azt képviseli, hogy az Európai E-kereskedelmi Direktíva csak az internetszolgáltatók és a szerverhoszting cégeket mentesíti a felelősség alól, a keresőportálokat nem – számol be az Euractiv.

Ha a bíróság elmarasztalja a Google-t, a személyiségi jogi tanácsadó, a jogi igazgató és a pénzügyi vezető egy-egy, a marketing igazgató fél év börtönbüntetésre számíthat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik