Nagyvilág

Hókáosz Európaszerte

Jelentős fennakadások a londoni és a párizsi repülőtereken, időlegesen lezárták a tengeri kikötőket Romániában, Svájcban -32 Celsius-fokot mértek, Ukrajnában pedig járattörlés miatt az ellenzéki pártvezető kampánykörútja is csúszik. Körkép az európai hóhelyzetről.

Hatalmas felfordulást okozott pénteken egész nap az idei első hó Anglia délkeleti részén, ahol szinte összeomlott a közúti közlekedés, és a repülőterek forgalmában is jelentős fennakadások vannak. Hajnal óta mintegy 20 centiméternyi hó esett Londonra és környékére, valamint Anglia keleti-délkeleti térségeire. A havazást kemény fagy és viharos szél kísérte.

Nagy-Britannia: beálltak az autópályák

A péntekre virradó éjszakát kétszáz autós töltötte az M2/M20-as autópályán, amely Londonból vezet a doveri kompkikötőbe, illetve a kontinensre tartó autószállító vonatszerelvények folkestone-i termináljához. A térség országútjain még péntek este is elhagyott autók, keresztbe fordult kamionok százai akadályozták a forgalmat.

A Londont kiszolgáló öt nagy nemzetközi repülőtér mindegyikén komoly fennakadások voltak egész nap. Budapestre három londoni repülőtérről – Heathrow, Gatwick, Luton – közlekednek járatok, és ezek közül több is órákat késett. Luton és Gatwick több órán át le is volt zárva a havazás miatt, és járatok tucatjait kellett törölni, illetve máshová átirányítani. A légi forgalomban még este is nagy késések voltak.

Hó és jég lassítja a gépjárműforgalmat Németországban (fotó: MTI)

Hó és jég lassítja a gépjárműforgalmat Németországban (fotó: MTI)

Sok százezer diáknak egy nappal hosszabb karácsonyi szünetet jelentett az angliai havazás, a délkeleti és a keleti országrészben ugyanis a hó és a fagy miatt kétezer iskolát zártak be pénteken.

Svájc: -32 fok

Hollandia északi részén 20-25 centiméteres hó hullott, megbénítva csütörtökön a vasúti és buszközlekedést. Németországban a hőmérő higanyszála -15 Celsius-fokra süllyedt, péntekre virradó éjszaka az egész országban esett a hó, számos dugó alakult ki az utakon. A legfontosabb repülőtereken viszont zavartalan volt a forgalom. A svájci Grisons kantonban péntekre virradóra rekordnak számító -32 Celsius-fokot mértek.

Hóriadó Franciaországban

A havazás miatt pénteken is jelentősek voltak a fennakadások a párizsi repülőtereken. Az időjárási viszonyok miatt csütörtökön négyszáz járatot töröltek a párizsi Roissy Charles de Gaulle és Orly repülőtereken. A Roissyn jelenleg átlagosan kétórás, az Orlyn pedig félórás késésekre kell számítani.

A Roissyn csütörtök este törölt járatok utasainak nem volt elég hely a környező szállodákban, ezért kilencszázan földre helyezett matracokon és a padokon pihenve a tranzitokban voltak kénytelenek tölteni az éjszakát. A repülőtér ingyen vacsorát és reggelit szolgált fel a Párizsban rekedt utasoknak.

A francia meteorológiai szolgálat Franciaország 96 megyéjéből 54-ben továbbra is érvényben tartja a szerdán meghirdetett hóriadót. Az ország északi és középső részét átlagosan 5 centiméteres hótakaró borítja, amely az 500 méter feletti területeken elérheti a 10 centimétert is.

-20 fok is lehet magyarországon

Lengyelország, valamint a Kárpátok vonulatától északkeletre zord, téli az idő. A maximumhőmérséklet -13 és -20 fok közötti, de helyenként -20 foknál is hidegebbet mérnek.

Szombat estig a Kárpát-medence időjárását viszont továbbra is hideg, szombaton már országszerte nedves levegő alakítja; többfelé várható havazás. Hazánkban a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -8 és -13 fok között, a tartósan derült, vastagabb hóval borított területeken -20 fok közelében alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton -4, -8 fok között valószínű.

Szlovákia, Csehország: indul a síszezon

Szlovákiában országszerte lehullott az első hó, de összefüggőbb és jelentősebb hórétegek csak a magasabban fekvő hegyvidékeken vannak.Rendőrségi jelentések szerint pénteken minden út járható volt, s közlekedési fennakadásokról nem érkezett hír. A Magas-Tátrában 45 centiméteres, az Alacsony-Tátrában 30 centiméteres, míg a Kis- és a Nagy-Fátrában mintegy 15-20 centiméteres hóréteg van.

A téli sportok kedvelőinek a hét híre, hogy nagyjából egyhónapos késéssel a hét végén Szlovákiában is teljes gőzzel beindul a síszezon. A jelentések szerint mindenütt 30-50 centiméteres a hóréteg, a sportolási feltételek jónak mondhatóak. Csehországban a hóréteg vastagsága 30-60 centiméter között mozog.

Meteorológusok szerint a következő két hétben mind a szlovákiai, mind a csehországi hegyekben is hidegebb időjárásra kell számítani, így a sportolási feltételek javulni fognak.

Románia: kevés a hókotró

A péntekre virradó éjszaka óta folyamatosan havazik Románia számos vidékén, így a fővárosban is egyre nő a hótakaró vastagsága, a hókotró gépek csak a főbb útvonalakon győzik a tisztítást. A köztisztasági hivatal illetékesei közölték ugyan, hogy minden szükséges eszközzel rendelkeznek az útvonalak szabaddá tételéhez, de a fehér csapadék mennyisége csak nő, sok helyen szélviharral is párosul. Így az ország néhány fontosabb útja járhatatlanná vált ezen a napon.

Hóesés miatt vesztegel egy vonat Bukarestben (fotó: MTI/EPA)

Hóesés miatt vesztegel egy vonat Bukarestben (fotó: MTI)

Különösen Kelet-Romániát sújtja az ítéletidő. A fővárosból a fekete-tengeri város, Konstanca felé vezető autósztrádát péntek reggel le kellett zárni, akárcsak a kikötőket. Több mint húsz vonatjáratot töröltek.

Ukrajna: jön az ónos eső

Az erős havazás fennakadásokat okoz Dél-Ukrajnában a légi és közúti közlekedésben, két vidéki repülőtéren pénteken szünetelt a forgalom. Csütörtök óta valamennyi járatot töröltek a dél-ukrajnai Odessza és a kelet-ukrajnai Donyeck repülőterén. Viktor Janukovics ellenzéki pártvezető, volt miniszterelnök, a január 17-i elnökválasztás egyik legesélyesebb jelöltje nem tudott Donyeckbe elutazni.

Autók ezrei rekedtek a gyakran több kilométeres dugókban az ország déli és keleti részében. Donyeck megye és a szomszédos Luhanszk megye közigazgatása szükséghelyzetet hirdetett a rossz idő miatt.

A meteorológiai szolgálat a következő napokban hóviharokat és ónos esőt jelzett előre Ukrajna egész területére a keleti megyék kivételével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik