Nagyvilág

A szlovák nyelvtörvény Amerikában is téma

Benjamin Cardin szenátor, az amerikai Helsinki Bizottság elnöke első ízben irányította rá a figyelmet a washingtoni törvényhozásban a szlovák nyelvtörvény kérdésére, illetve a Magyarország és Szlovákia közötti feszült viszonyra, amelyet szerinte rendezni kell.

A szenátor kedden mondta el véleményét, amelynek szövegét szerdán közölte a kongresszusi közlöny.

Cardin egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet a Capitoliumon: “számos tényező, illetve fejlemény nyomán olyan benyomás alakult ki, hogy a szlovák kormány bizonyos mértékben ellenségesen viszonyul a magyar kisebbséghez”.

Ezen tényezők közé sorolta a szélsőséges Szlovák Nemzeti Párt (SNS) részvételét a pozsonyi kormányban, rámutatva, hogy éppen az SNS irányítja az oktatási tárcát, amelynek fontos szerepe van az etnikai kisebbségek viszonylatában.

A Maryland államot képviselő politikus közölte: a szlovákiai államnyelvtörvény módosítása súlyos aggodalmakat keltett, amiért a magyar kisebbség magyar nyelvhasználatát Szlovákiában indokolatlanul és igazságtalanul korlátozhatják.Cardin szenátor – aki többször járt a térség országaiban, találkozott vezető politikusokkal, közéleti személyiségekkel és a közelmúltban egyeztetett Washingtonban Bajnai Gordon miniszterelnökkel, valamint Martonyi János volt külügyminiszterrel – megállapította: Magyarország és Szlovákia között az utóbbi hónapokban feszültté vált a viszony. Úgy fogalmazott, “a történelmi gyűlölségen túl kell jutni”.

Cardin hangsúlyozta: Magyarországon és Szlovákiában is jövőre tartanak parlamenti választásokat, és a szélsőséges elemek mindkét országban kihasználhatják a helyzetet.

Eközben a jóindulatú szlovákok és magyarok nagy többsége, akik elég jól megvoltak egymás mellett az utóbbi évtized nagy részében, azt láthatják, jó szándékukat beárnyékolják egy hangos kisebbség szavai és tettei – fogalmazott a szenátor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik