Nagyvilág

Maradhat a Fed elnöke

A washingtoni szenátus bankbizottsága csütörtökön jóváhagyta Ben Bernanke Fed-elnöki hosszabbítását, jelölését már csak a szenátus egészének kell megerősítenie.

A testület 16-7 arányú szavazással támogatta Bernanke jelölését. A központi bank vezetőjének mandátuma január 31-én jár le.

A várakozások szerint Bernanke meg fogja kapni a szenátus támogatását, az ellenzék vezetői azonban legszívesebben leváltanák, éles támadásokat intéznek eddigi politikája ellen. A republikánusok nem kímélik Bernankét, jóllehet a szövetségi tartalékbank-rendszer, a Federal Reserve első emberét a Time magazin a héten az év emberévé választotta.

A kongresszus felsőházában a bankügyi bizottság rangidős republikánus párti tagja, Richard Shelby szenátor közölte: ellenzi, hogy Bernanke újabb négy évre Fed-elnök legyen. Shelby részben Bernankét teszi felelőssé a Wall Street-i pénzintézeteknek nyújtott hatalmas szövetségi segélyekért és a laza pénzügyi szabályozásért, szerinte éppen ezek idézték elő a pénzügyi válságot. A szenátor azért is támadja a Fed vezetőjét, mert szerinte nem tett eleget a fogyasztók védelmében.

Kijelentette, elveszítette bizalmát Bernanke iránt. Véleménye tükrözi a közhangulatot; az amerikaiak többsége ellenszenvet érez a Fed iránt. Közfelháborodást keltett, hogy a Fed által megmentett Wall Street-i nagybankok zsíros prémiumokkal jutalmazzák vezetőiket, miközben a népesség jelentős része szenved a nagy arányú munkanélküliségtől, a jelzálogválság miatti házlefoglalásoktól és a stagnáló bérszinttől.

Az 56 éves Bernanke jelöléséről várhatóan januárban dönt a szenátus. A republikánusokon kívül a független politikusok egy része sem támogatja hosszabbítását. Az elemzők, sőt, a kritikusok többsége is elismeri azonban: a Fed-elnök sajátos megközelítése segített annak megelőzésében, hogy a tavalyi recesszió újabb “nagy depresszióba” forduljon.

A Time magazin szerint Bernanke nélkül a recesszió “sokkal-sokkal rosszabb” lett volna; a központi bank első embere átvezette a gazdaságot az 1930-as évekbeli válság, a “nagy depresszió” óta bekövetkezett legsötétebb időszakon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik