Nagyvilág

H1N1: többen halnak meg Angliában

Tovább csökkent az új vírus okozta angliai megbetegedések száma, amely az elmúlt héten - hónapok óta először - nem érte el a tízezret. A halálos áldozatok száma ugyanakkor emelkedett.

A brit Egészségvédelmi Hivatal (HPA) szokásos csütörtöki tájékoztatóján közölte, hogy becslése szerint a legutóbbi hét napon kilencezren betegedtek meg a H1N1 vírustörzstől az előző héten feljegyzett 11 ezer új fertőzés után.

Az új megbetegedések száma ütemesen csökken: a két héttel ezelőtt zárult hét nap során 22 ezer, az azt megelőző egy héten még 46 ezer új fertőzést észleltek a brit hatóságok.

A H1N1 vírustörzs Nagy-Britanniában – elsősorban Angliában – okozta eddig a legsúlyosabb járványt Európán belül: a nyár közepén volt olyan hét, amikor 110 ezer új esetet jegyeztek fel. Utána gyorsan csökkent a megbetegedések száma, majd az ősz elején ismét meredeken nőtt. A legutóbbi hetekben azonban megint folyamatosan enyhül a járvány.

A 61 milliós országban az HPA csütörtökön közölt legutóbbi becslése szerint eddig hozzávetőleg 780 ezren eshettek át az új típusú influenzán. A kórhoz köthető nagy-britanniai halálesetek száma a hónap elején nyilvántartott 270-ről 299-re emelkedett; a betegek közül 203-an Angliában haltak meg.

Nagy-Britanniában október végén kezdték el a lakosság tömeges oltását, prioritási sorrendben: a várhatóan karácsonyig tartó első hullámban a legveszélyeztetettebbek jutnak hozzá a vakcinához, köztük a krónikus betegségben szenvedők és a gyermeket váró nők.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik