Nagyvilág

Ukrajnában is szakad a hó

Szűnni nem akaró havazás bénította meg szerdára a nyugat-ukrajnai Csernyivci és a dél-ukrajnai Odessza városok közlekedését. A helyi hatóságok arra szólítják a lakosságot, hogy lehetőleg ne hagyják el otthonaikat és ne használják autóikat.

Csernyivciben a kedd este kezdődött havazás következtében az utcákon hóakadályok alakultak ki és felmondták a szolgálatot a közlekedési lámpák. A városban közlekedési dugók keletkeztek, mert a lehullott nagy mennyiségű havat nem sikerült eltakarítaniuk a szünet nélkül dolgozó hókotró gépeknek – adta hírül a lembergi (lvivi) zik.com.ua internetes hírportál.

A jelentés szerint a csernyivci polgármesteri hivatal felszólította a lakosokat, hogy hagyják otthon autóikat, mert használatukkal csak akadályoznák a hókotrók munkáját. Egyúttal arra hívta fel a dolgozókat, hogy a szokásosnál jóval hamarabb induljanak munkába, mert a tömegközlekedési járművek jelentős késéssel közlekednek.

A sűrű havazás által megbénított Odesszában a városi hatóság közleményt adott ki, amelyben arra kéri a lakosokat, hogy lehetőleg csak a legszükségesebb esetekben hagyják el otthonaikat a mostoha időjárási viszonyok miatt. A közlekedőket arra figyelmeztetik, hogy kerüljék el fákat, mivel a rájuk hullott hó súlyától kidőlhetnek. A fekete-tengeri kikötőváros útjain fennakadásokkal folyik a közlekedés, a járdák pedig gyakorlatilag járhatatlanok a hóbuckáktól – jelentette a Novij Region hírportál.

A hóátfúvások miatt a hatóságok teljesen lezárták a forgalom elől az Odesszát Melitopol és Novoazovszk városokkal összekötő autóutat, s ugyancsak leállították a forgalmat az Odessza-Reni és Odessza-Kucsurgan útvonalakon.

Az ukrán meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban Ukrajna egész területén erős havazásra, hóviharokra, az utakon jegesedésre kell számítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik