Nagyvilág

Orbán: lesz egyesített magyar nemzet

A szétszakított magyar nemzet egyesítésének jelentőségéről beszélt Orbán Viktor szerdán este a vajdasági Zenta főterén tartott nagygyűlésen. Becslések szerint kétezer ember előtt tartott beszédet a Fidesz elnöke.

A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség elnöke az egynapos vajdasági látogatását záró rendezvényen rámutatott, hogy az egész világhoz hasonlóan Magyarország is nagy változások előtt áll. Úgy fogalmazott, hogy húsz esztendeje él Magyarország és talán a többi közép-európai ország is az átmenet korszakában, amikor a múlt és a jövő egymás mellett létezett, sőt folyamatosan egymás ellen harcolt.

Az átmenet jelenségei közé sorolta Orbán a kettős állampolgárságról 2005 decemberében tartott magyarországi népszavazást. A jelenlegi helyzetet értékelve Orbán hangsúlyozta, hogy “a határon túli magyarokat megtagadó pártok összezsugorodtak”, vezetőik egymás torkát szorongatják. A Fidesz és szövetségesei számára viszont “a csillagok kedvezően állnak” ahhoz, hogy tavasszal “egy választási győzelmet aratva ezt az átmeneti korszakot lezárjuk, és a magyar nemzet határok fölötti egyesítésének megrekedt ügyét kimozdítsuk”.

A Fidesz elnöke szerint csak az a kérdés, hogy “ha lezárjuk a régi korszakot, illetve az átmenet időszakát, lesz-e elég erőnk, hogy éljünk a szabadsággal. Hangsúlyozta, hogy személy szerint ő és az általa vezetett közösség mindig azon az oldalon állt, amely azt gondolja és azért harcol, hogy a határon túli magyarok támogatását sohase kiadásnak, nyűgnek, tehertételnek tekintsék a magyarok, hanem a jövőbe történő beruházásnak.

Rámutatott, hogy a nemzet egyesítése nemcsak szellemi, hanem gazdasági kérdés is a Kárpát-medencei magyar közösségek számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik