Külföld

Halálbüntetés várhat a melegekre Ugandában

admin
admin

2009. 12. 16. 08:23

Ugandában hamarosan döntenek arról a törvényjavaslatról, ami homoszexuálisokra vonatkozó szabályokat fogalmazna meg és halálbüntetéssel sújtaná azt, aki közülük HIV-pozitív. A betegséget sokan „külföldi importnak” tartják és vallási köntösbe csomagolják, ezzel pedig az előítéletek terjedésének biztosítanak teret.

Ugandában most vitatkozik a parlament egy olyan törvényjavaslatról, amelynek értelmében halálbüntetés várna a HIV-pozitív melegekre, és börtön azokra, akik nem értesítik a hatóságokat a környezetükben élő vírushordozó homoszexuálisokról – írja egy New York-i hírportál, a gawker.com.

A példátlan, szigorú és embertelen javaslat összefüggésbe hozható az Ugandában egyre befolyásosabb amerikai protestáns fundamentalista vallási szervezetek tevékenykedésével. Továbbá Andrew Rice, Uganda-szakértő szerint a nacionalista és Nyugat-ellenes politikusok a gyarmatosítás számlájára írják a HIV terjedését. Vallási köntösbe csomagolják a lakosság homofób és amtiimperialista előítéleteit: a protestáns fundamentalista prédikátorokkal együtt azt állítják, hogy Amerika útban van a pokol felé, a halálos kór pedig „külföldi import”, amely Afrikát, a „kereszténység utolsó bástyáját” is megfertőzheti.

Valószínűleg az ugandai kormány nem szavazza meg a törvényjavaslatot, mert azzal a külföldről érkező segélyeket kockáztatná.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.