Nagyvilág

Ellencsúcsoznak a tüntetők

Több száz tüntető tart ellencsúcsot Koppenhágában, a klíma-csúcs helyszíne mellett. Azt mondják, hogy akciójuk csupán "polgári engedetlenség". Miattuk lezártak több utcát, korlátozták a forgalmat és letartóztattak közülük 100 embert.

A rendőrség szerint több száz, más források szerint 3 ezer tüntető gyűlt össze reggel Koppenhágában a Climate Justice Action (Akció az Éghajlati Igazságosságért, CJA) nevű szervezet felhívására, tüntetni. Azt tervezik, hogy “békés eszközökkel” áttörnek a klímacsúcsnak helyet adó Bella Centert övező masszív rendőrségi kordonokon, és a hivatalos tárgyalókat is kihívják, miközben “ellencsúcsot” és körmenetet tartanak. A szervezők hangsúlyozták, hogy nem fognak erőszakos eszközöket alkalmazni, akciójuk csupán “polgári engedetlenség”.

Ezért a rendőrség megerősítette a kordonokat, lezárta a környező utcákat, és jelentősen korlátozták a busz- és metróforgalmat is.

A CJA sajtóirodájának közlése szerint az akcióval arra akarják felhívni a figyelmet, mennyire “korruptak és antidemokratikusak” az ENSZ klímatárgyalások.

Már több mint 100 tüntetőt vettek őrizetbe és letartóztatták a hálózat szóvivőjét, a német Tadzio Müllert, aki egyúttal a mai akció egyik főszervezője.

A koppenhágai klímacsúcs december 7-i kezdete óta a rendőrség eddig több mint 1600 tüntetőt vett őrizetbe, többnyire megelőző jelleggel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik