Nagyvilág

Eléítélték Zoran Djindjic gyilkosait

A szerb legfelsőbb bíróság szerdán megerősítette a Zoran Djindjic szerb kormányfő elleni 2003-as merénylet fő szervezőjére kirótt 40 éves börtönbüntetést.

A legfelsőbb bíróság elutasította a merényletet megszervező, 44 éves Milorad Ulemek “Legija” fellebbezését, és ugyancsak jóváhagyta a “zimonyi klánként” elhíresült maffia csoport 12 tagjának a büntetését – összesen 348 évet róttak ki rájuk.

A 2004 óta egy belgrádi börtönben lévő Ulemeket kétszer negyven év szabadságvesztésre ítélték, bizonyítottnak tekintették azt is, hogy az egykori ellenzéki politikus, Vuk Draskovic elleni sikertelen merényletet is ő szervezte meg.

Djindjic volt Slobodan Milosevic hatalmának 2000. októberi megdöntése után Szerbia első szabadon választott miniszterelnöke. A politikust sokan hazájában és külföldön is Szerbia reménységének tekintették, olyan nagy formátumú, Nyugat-barát politikusnak, akinek vezetésével a balkáni ország integrálódhat Európába.

Ulemek a korábbi szerb rendőr különítmény, a “vörössapkás” egység parancsnoka volt, amelyet Djindjic meggyilkolása után feloszlattak. “Legija” becenevét a francia idegenlégiós múltjával “érdemelte ki”. A klán öt tagja, akiket szintén a gyilkosságban való részvétellel gyanúsítanak, szökésben van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik