Nagyvilág

Ben Bernanke az év embere

A Fed-elnököt választotta a Time magazin az év emberévé, a döntést szerdán jelentették be. A múlt év nagy eseménye a recesszió volt, amely Bernanke nélkül "sokkal-sokkal rosszabb" lett volna - indokolták a döntést.

“Az amerikai központi bank első embere átvezette a gazdaságot az 1930-as évekbeli válság, a ‘nagy depresszió’ óta bekövetkezett legsötétebb időszakon” – olvasható a Time indoklásában.

A magazin szerint az 56 éves Bernanke esetére – aki a Princeton Egyetem közgazdász professzora – szinte tökéletesen illik az a mondás, hogy aki nem tanul a történelemből, annak újraélésére van kárhoztatva; “Bernanke nemcsak tanult a történelemből, hanem maga írta azt, és elkárhozott volna, ha megismétli”.

Bernanke “bátor ember”

A Time magazin címlapja (forrás: MTI)

A Time magazin címlapja
(forrás: MTI)

A szövetségi tartalékbank-rendszer elnöke a Time szerint a “nagy depresszió” hidegfejű, tudományos szakértőjeként a megfelelő ember volt a megfelelő időben a pénzügyi válság kezelésére, gyorsan cselekedett, több billió dollár hitelt teremtett, megnyugtatta a piacokat, és segített megelőzni a gazdasági katasztrófát. Mielőtt az év emberévé választották, hátrányai között említették: a pénzügyi válságot erősíthette az, hogy hagyta elbukni a Lehman Brothers befektetési bankot.

A Time cikke szerint Bernanke bátor ember, akinek nincs meggyőző megjelenése, nem ragadja magával hallgatóságát, nincs megbabonázó karizmája, de érvei megalapozottak, nem párt vagy ideológia alapúak, ha nem tud valamit, nem blöfföl. Stílusa professzori, mondhatni szerény, modora finom, a világ legnagyobb hatalommal rendelkező technokrata intellektusa.

Nemcsak az amerikai monetáris politikát formálta át, hanem az egész világgazdaság megmentését célzó erőfeszítések élére állt.
Bernanke erőteljes lépéseket tett a katasztrófa elhárítására. S bár a recesszió technikai értelemben véget ért, a Fed-elnök tisztában van vele, hogy a gazdaság még mindig szörnyű állapotban van, a munkanélküliség 10 százalék feletti.

Lassította a munkanélküliség növekedését

Bernanke azt szeretné, ha az amerikaiak megértenék: csak azért nyújtott segédkezet a Wall Street felelőtlen óriásainak, hogy megvédje a köznépet. A Time szerint Bernanke nagyon jól tudja, hogy a pénzügyi válságok miképpen nőnek át globális katasztrófákká, és ha az elefántok elesnek, a gyep összezúzódik. A Fed szélsőséges lépései nélkül nem 10, hanem talán 25 százalékos lenne a munkanélküliség, és nem gyenge, hanem negatív növekedésről lehetne beszélni.

“A fő ok, amiért Ben Shalom Bernanke a Time 2009-es év embere, hogy ő a legfontosabb szereplő a világ legfontosabb gazdaságának irányításában” – írta a magazin.

Tavaly Obama nyert, idén jelölt volt

A gyakran vitatott év embere címet a Time 1927 óta “osztja ki” olyan embereknek, tárgyaknak és gondolatoknak, akik, illetve amelyek jó vagy rossz irányban leginkább befolyásolták az adott év eseményeit. A tavalyi év embere Barack Obama amerikai elnök volt, aki idén is szerepelt a jelöltek szűkített hetes listáján.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik