Nagyvilág

Mégis atombomba készül Iránban

Atomfizikusok azt sejtik, hogy Iránban hamarosan elkészül egy új atombomba. Bár az ország vezetői arról biztosítanak, hogy leállították az atomprogramot, előkerültek titkosszolgálati iratok, amelyek ennek ellenkezőjét bizonyítják. Londonban ezt hadüzenetnek tekintik.

Iránt már csak hajszál választja el az atombomba létrehozásától, mert 2007 elején is gőzerővel dolgoztak az előállításán, miközben a kormány arról számolt be, hogy 4 éve leállította a programot – állítja titkosszolgálati iratok alapján a The Times.

Kikérték atomfizikusok véleményét, akik arra jutottak, hogy az iratban többször említett anyagok kizárólag atomfegyver elkészítéséhez valók és nem békés célra használhatók. Megállapításukat alátámasztja az is, hogy szeptemberben Irán bevallotta, hogy titokban urániumdúsítót építtetett.

„Amennyiben hitelesnek bizonyulnak, a dokumentumok megkérdőjelezik Iránnak az atomenergia békés célú felhasználásával kapcsolatos állításait” – mondta a brit kormány külügyi szóvivője. Az izraeli kormányszóvivő szintén aggodalmát fejezte ki.

A napilap szerint a kiszivárgott dokumentumok hatására erősödhet az Irán elleni szigorú ENSZ-szankciókat követelő tábor hangja. Valószínű az is, hogy a katonai beavatkozást szorgalmazó amerikai és izraeli jobboldal felhasználja majd az újabb információkat az iráni atomlétesítmények elleni csapás követelésében. Mark Fitzpatrik, a londoni Stratégia Tanulmányok Nemzetközi Intézete (IISS) kutatója szerint: „Ha Irán 2007-ben tényleg megkezdte az indítóbomba-kísérleteket, azt hadüzenetnek kell tekintenünk.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik