Nagyvilág

Őrjöngés helyett buli Koppenhágában

Fekete ruhás tégladobálókról, több száz előállítottról, rendbontó keménymagról ír a sajtó a koppenhágai klímacsúcs kapcsán. Az FN.hu tudósítója mást tapasztal, bár a McDonald's-ban voltak feszült pillanatok. Magukon a tárgyalásokon viszont felütötte fejét az elégedetlenség.

Mintegy 300 fekete ruhába öltözött fiatal téglákat dobált és kirakatokat tört be szombaton Koppenhágában, miközben zajlott a dán fővárosban tanácskozó klímacsúcs résztvevőit cselekvésre buzdító tüntetés – jelentette az AFP francia hírügynökség. A rendőrök azonnal közbeléptek, többeket a földre tepertek és előállítottak. A rendbontók igyekeztek öt-hat fős csoportokra oszlani és ismét csatlakozni a tüntetők menetéhez, ahonnan kiváltak. A Dow Jones rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a tüntetésen mintegy 400 embert állítottak elő.

A rendőrség szerint 30 ezer, a szervezők szerint mintegy 100 ezer ember vonult fel Koppenhága utcáin, határozott lépéseket követelve a klímacsúcson tárgyalóktól a globális felmelegedés megfékezésére. A 67 ország összesen 515 szervezete által meghirdetett demonstráció résztvevői a dán parlament épületétől vonultak át a klímaértekezletnek helyt adó Bella Centerhez.

Őrjöngés helyett buli Koppenhágában 1

A fentiektől némileg eltérő képet festett le Koppenhága belvárosáról az FN.hu-nak nyilatkozó aktivista. “Bár rengetegen vannak a tüntetők és a rendőrök is, erőszakot egyáltalán nem tapasztaltam” – mesélte Benkó Dániel, a WWF Magyarország munkatársa, aki a tömeg elejéről követte az eseményeket. Az egyetlen feszült pillanat az volt, amikor az egyenruhások teljesen körbevettek egy McDonald’s éttermet, amelybe Dániel is bement, majd hirtelen berontottak és kitereltek mindenkit.

A tüntetés inkább békés buli, mint feszült demonstráció: több tízezer átlagember, utcai ruhában, pár jelmez, tábla, Greenpeace-egyenruhák és a szervezet szekere, amelyen előadások, koncertek láthatók. A résztvevők Dániel becslése alapján nagyjából ötvenezren lehetnek, és rengeteg rendőr van rohamfelszerelésben, több gépfegyverest is látott, és készenlétben állnak a tolórácsos csapatszállítók is. A rendőrök azonban nem ellenségesek, “látszik, hogy nem jókedvükben vannak itt, de általában kedvesen visszamosolyognak”.

Őrjöngés helyett buli Koppenhágában 2

“Bla Bla Bla. Cselekedjünk azonnal!”, “Nincs B bolygónk”, “Változtass a politikán, ne a klímán!” – volt olvasható a felvonulók transzparensein, amelyek közt egy-egy “felfújható hóember” is felbukkant. Egyesek jegesmedvének, mások pandának öltöztek – írta a Reuters.

A szombaton megrendezett nemzetközi akciónap keretében világszerte megmozdulások zajlottak, határozott klímavédelmi intézkedéseket követelve a világ vezetőitől.

A világ minden részéről érkeztek emberek a felvonulásra, amelyen részt vett mások mellett Helena Christensen dán modell és klímaaktivista, Rahul Bose indiai színész és Kumi Naidoo, a Greenpeace International ügyvezető igazgatója is. A felvonulás végén, a Bella Centernél a tervek szerint gyertyafényes virrasztást tart majd a Nobel-békedíjas Desmond Tutu, Fokváros egykori anglikán érseke.

Ausztrália nagyvárosaiban több ezren – Melbourne-ben mintegy 40 ezren – vonultak fel a Felmelegedés Elleni Gyalogláson (Walk Against Warming). Manilában, a Fülöp-szigetek fővárosában néhány száz ember gyűlt össze a városháza előtt, az indonéziai Jakartában pedig különböző helyi szervezetek mintegy 150 tagja tüntetett az Egyesült Államok nagykövetsége előtt. Aktivisták a Fidzsi-szigetektől az Egyesült Államokig egész nap demonstrációkkal, virrasztásokkal fejezték ki elkötelezettségüket a klímavédelem ügye iránt.

A tárgyaláson közben kritikával illették a fejlett országok a koppenhágai klímacsúcson előző nap közzétett hivatalos megállapodás-tervezetet, mert az szerintük nem szab elég szigorú feltételeket a fejlődő országoknak az üvegházgáz-kibocsátás csökkentésére. Többek között az Egyesült Államok, az Európai Unió, Japán és Norvégia delegáltjai is egyetértettek ebben. A gazdag országok ugyanakkor maguk is megosztottak bizonyos kérdésekben. Tokió például azt kifogásolja, hogy a tervezet szerint az Egyesült Államokra – amely nem ratifikálta a Kiotói Jegyzőkönyvet – nem vonatkoznának azok a megkötések, amelyek más fejlett ipari országok kibocsátását korlátozzák.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik