Nagyvilág

Fallal különítik el a romákat

Közel három méter magas és több mint száz méter hosszú falat építenek a kelet-szlovákiai Nagymihályban (Michalovce) a Kelet lakótelep és a helyi romatelep között - jelentette a Bumm.sk című szlovákiai magyar hírportál pénteken.

A hírportál szerint a közeli romatelep lakói panaszkodnak, mivel a fal akadályozza őket abban, hogy keresztülmenjenek a lakótelepen. A város több lakója azonban örül a falnak, mondván, legalább megakadályozza a romatelep lakóit abban, hogy szemeteljenek és szennyezzék a környéket.

“A fal azért van itt, hogy ne járjanak erre a romák és ne csináljanak itt rendetlenséget. A szeméttárolóból kitúrják a ruhákat, hulladékot, és oda hordják, ahol élnek. A szemetet szétszórják az utakon. A lakóházak tövébe odacsinálnak. Ez már hosszú évek óta húzódó probléma, ezért örülünk annak a falnak” – nyilatkozta Gregor Ondrík, az egyik lakó a Sme című napilapnak.

Egy másik lakó szerint a fal a zajok ellen épül. A falat építő munkások is ezt mondták, bár ironikusan megjegyezték: ki látott már olyan zajárnyékoló falat, amely úgy akar védeni a gépkocsik okozta zajtól, hogy nem az út mellett húzódik.

A romáknak azonban nem tetszik a fal, szerintük egyértelműen azért épül, hogy megakadályozza a lakótelepen való áthaladásukat. “Gyakran járok arrafelé, zavar ez a fal, kerülnöm kell miatta. Azért építették, hogy ne járjanak erre a cigányok. A mieink a konténerek miatt jönnek ide, rendetlenséget csinálnak” – mondta a közeli telep egyik lakója, elismerve, nem is csodálkozik azon, hogy a lakosok panaszkodnak.

A nagymihályi városi hivatal szóvivője a Smenek viszont azt mondta: a fal sport céljából épül, például fallabdázásra illetve kosárlabdázásra is lehet használni, részben pedig zajárnyékolás lesz a feladata. Mint mondta, a beruházás 40 ezer euróba kerül.
A kelet-szlovákiai Eperjes melletti Osztrópatak (Ostrovany) község önkormányzata nemrégiben ugyancsak fallal szigetelte el a helyi cigánytelepet, így akarván megelőzni a bűncselekményeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik