Nagyvilág

Durván adóztatnák a brit bankárokat

Rontotta a brit gazdaság idei recessziójára és az államháztartási hiányra adott jóslatát a brit pénzügyminiszter, aki a nagy összegű bankári prémiumok azonnali hatályú, jelentős megadóztatását is bejelentette.

Alistair Darling a brit gazdaság és a költségvetés helyzetéről tartott éves parlamenti beszámolójában közölte: új becslése szerint a brit hazai össztermék (GDP) az idei pénzügyi évben 4,75 százalékkal csökken a költségvetésben szereplő eredeti, 3,5 százalékos recessziós előrejelzés helyett.

Hozzátette: az államháztartási hiány 178 milliárd font lesz, ami a becsült GDP-érték 12,6 százalékával egyenlő. Az áprilisi költségvetésben 175 milliárd fontos – 12,4 százalékos – idei hiányjóslat szerepelt. A banki prémiumokról szólva kijelentette: néhány bank „még mindig úgy gondolja”, hogy elsődleges feladata a tőkebázis újjáépítése és a hitelezés felfuttatása helyett komoly jutalmak folyósítása „az egyébként is magas fizetésű” alkalmazottaknak.

Ezért azoknak a bankoknak, amelyek ragaszkodnak a nagy összegű prémiumok kifizetéséhez, azonnali hatállyal 50 százalékos egyszeri illetéket kell befizetniük minden, 25 ezer fontot meghaladó egyéni alkalmazotti prémium után – mondta Darling. A bankári prémiumok ügye komoly feszültségeket szít Nagy-Britanniában, különösen azóta, hogy több brit nagybankot csak részleges államosítással lehetett megmenteni az összeomlástól.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) nevű vezető londoni gazdaságelemző csoport nemrég kiadott új prognózisában azt jósolta, hogy a londoni City bankárai az idei év után összesen hatmilliárd font (1800 milliárd forint) jutalmat vehetnek fel, 50 százalékkal többet, mint tavaly. A brit kormány megbízásából nemrég elkészült egy szakértői javaslatcsomag, amely szerint a brit bankoknak a jövőben nyilvánosságra kellene hozniuk, hogy hány felső vezetőjük keres évi egymillió fontot, vagy annál többet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik