Nagyvilág

Havazás Moszkvában: kilencszáz kilométeres dugó

Moszkvában az első hóesésben összesen 900 kilométeren állt hétfőn a forgalom, s a hatalmas dugóért a hatóságok a meteorológusokat okolták, akik nem jelezték időben előre a hóesést. A városban rekordszámú baleset történt.

A keddi lapok beszámoltak arról, hogy a belvárosban, a Bulvarnoje és a Szadovoje körúton, a néhány kilométerrel távolabbi harmadik és az elkerülő körgyűrűn, valamint a városból kivezető sugárutakon már az első hópelyhek torlódásokat okoztak a kora délutáni órákban, és 16 óra után teljesen leállt a forgalom.

Pjotr Birjukov helyettes polgármester a moszkvai terület meteorológiai intézetétől büntetést követelt azok számára, akiknek jelezniük kellett volna a várható hóesést, és azt javasolta az intézet vezetőjének, hogy kérjen bocsánatot az útfenntartóktól és a moszkvaiaktól, amit az meg is tett.


Szokatlan meteorológiai körülmények

Ugyanakkor a meteorológusok – akik, meg kell hagyni, többnyire órára pontosan jelzik előre a várható csapadékot – most arra hivatkoznak, hogy ezúttal a hó szokatlan meteorológiai körülmények között csapódott ki, s ezért nem volt előre látható. Hozzátették azonban, hogy mostantól sokáig havasak lesznek az utak.

A moszkvaiak s köztük a város vezetői is már hetek óta várták a havat, az első hó mégis meglepetésként érte őket, mint minden évben, noha összesen 7-11 centiméternyi hullott. Mire kiküldtek 6000 hótakarító gépet, továbbá homokot és vegyszereket szóró járművet az utcákra, addigra azok is csak a dugókban tudtak állni.

Rekordszámú baleset

A Yandex hírportál skálája szerint a helyzet már délután fél négy körül elérte a legsúlyosabb, 10 pontos szintet, és még nem volt példa arra, hogy ilyen sokáig ne oszlottak volna el a torlódások.

Nehezítette a helyzetet, hogy az előző napok viszonylag hideg időjárása miatt sok helyen már az első hópelyhekből jég képződött az utakon, s arra esett a hó. Ez azzal járt, hogy 2696 kisebb-nagyobb baleset történt, megdöntve az eddigi 2560-as rekordot, amelyet az idei Bálint-napon állítottak fel az autósok.

Az átlagos sebesség a városban a hivatalos adatok szerint hétfő délután óránként 3-7 kilométer volt, de nagyon sok helyen hosszú órákon át egyáltalán nem mozdultak az autók. A városban éjfél körül rendeződött valamennyire a közlekedési helyzet, az elkerülő körgyűrűn hajnali 3 óra körül, de reggel 9 óra tájban már újra jelentős torlódások alakultak ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik