Nagyvilág

Akadnak szabálytalanságok a román elnökválasztáson

A romániai elnökválasztáson nem sok szabálytalanság és rendbontás történt vasárnap kora délutánig, de a rendőrséghez érkezett néhány feljelentés.

A feszült hangulatú választási kampány következtében arra lehetett számítani, hogy számos szabálysértésre és csalási kísérletre vonatkozó panasz lesz, de a Központi Választási Irodához (BEC) a déli órákig csak öt ilyen feljelentés érkezett, amelyet a rendőrségnek továbbítanak kivizsgálásra.

A román rendőrség szóvivője közölte, hogy eddig több személy esetében nyitottak bűnügyi aktát, miután kiderült, hogy anyagi javakat ajánlottak fel a választóknak ez utóbbiak befolyásolására. Hasonlóan jártak el egy Brassó és egy Kovászna megyei férfi ellen, őket kétszeri szavazáson érték tetten.

A belügyminisztérium 18 megyében különleges intézkedésekkel készült a választási visszaélések megelőzésére. A szaktárca szerint ugyanis ezeken a helyeken nagy a valószínűsége az úgynevezett választási turizmusnak.A rendőrök arra gyanakszanak, hogy buszokkal és autókkal viszik ugyanazokat az embereket több helyszínre is szavazni.

Emiatt a rendőrség vasárnap több szűrőpontot állított fel a közutakon, ahol ellenőrzik a személyszállításra alkalmas járműveket.

A BEC időközben közzétette a helyi idő szerinti 13 órás részvételi adatokat. Eszerint az említett időpontig a szavazásra jogosult állampolgárok 24,01 százaléka járult az urnákhoz: ez az adat a két héttel ezelőtti első fordulóban 20,96 százalék volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik