Nagyvilág

A szicíliai maffiával kokettált Berlusconi?

Egy elítélt bűnöző pénteken a bíróság előtt tett vallomásában a szicíliai maffiával és egy 16 évvel ezelőtti merényletsorozattal hozta kapcsolatba Silvio Berlusconi olasz miniszterelnököt.

Egy bűnbánó maffiózó, név szerint Gaspare Spatuzza egy torinói bíróságon azt mondta, hogy az 1993-as robbantásokkal összefüggésben elítélt maffiavezér azt mondta neki, hogy Berlusconi kapcsolatban áll a szicíliai maffiával, a Cosa Nostrával. Spatuzza szerint az illető a robbantásokkal is kapcsolatba hozta a miniszterelnököt, aki akkoriban még nem politizált.

Spatuzza korábban vizsgálóbírók előtt tett vallomásában is beszélt erről, a miniszterelnök pedig alaptalannak nevezte a vádakat. Most azonban a bűnbánó elítélt a bíróság előtt is megismételte állításait.

A bűnbánó maffiózó a vizsgálóbírók előtt azt állította, hogy a merényletekkel kapcsolatban Berlusconi és egy szenátor, Marcello Dell’Utri nevét említette neki egy maffiafőnök, aki jelenleg életfogytiglani börtönbüntetését tölti.

Marcello Dell’Utrit, Berlusconi korábbi üzlettársát maffiához fűződő kapcsolatai miatt kilenc évi börtönre ítélték.
Az előzményekhez tartozik, hogy Spatuzza tanúvallomása alapján az olasz ügyészség újrakezdte a vizsgálatot a maffia 1993-ban Rómában, Milánóban és Firenzében, az állam ellen hirdetett háború jegyében elkövetett pokolgépes merényleteivel kapcsolatban. A merényleteknek Firenzében öt halottja volt.

A céljuk az volt, hogy az államot megfélemlítse, és a terror hatására enyhítsen a börtönben lévő maffia-tagok helyzetén. Maffiózók kaptak börtönbüntetést, de a politikusokhoz és üzletemberekhez fűződő kapcsolataikat firtató vizsgálatot 1998-ban beszüntették. Az ügyet az idén újra elővették, miután a bebörtönzött Gaspare Spatuzzának megeredt a nyelve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik