Nagyvilág

Putyin képtelen abbahagyni

Vlagyimir Putyin csütörtökön egy hagyományossá vált médiabeszélgetésen azt mondta, megfontolja, hogy induljon-e a 2012-ben esedékes elnökválasztáson; kijelentette, hogy Dmitrij Medvegyev elnökkel jól tud együttműködni, mert azonos elveket vallanak, s arra a kérdésre, hogy nem távozik-e a politikából, nem akar-e magánember lenni, azt válaszolta: "Azt aztán várhatják!"

Az orosz kormányfő abban az élő adásban beszélt erről, amelyben az előre és az adás idején feltett kérdésekre válaszolt, s amelyet két országos tévéadó és két rádióállomás közvetített. Putyin – aki ezt a műfajt még elnökként vezette be, s ez volt a 8. ilyen adása – több mint kétmillió kérdést kapott telefonon és interneten előre és élőben, a tavalyi 188 perces rekordját megdöntve.

A kormányfő a múlt pénteki vonatrobbantással összefüggésben továbbra is a terrorizmus jelentős veszélyének tudatosítására és éberségre szólította fel az orosz embereket.

Úgy vélte, a világ és Oroszország túljutott a gazdasági válság mélypontján, de “viharos események” még várhatók.

Putyin azt mondta, a Yukos (Jukosz) vagyonát a néptől lopták el, s ezért az értékesítéséből származó bevételeket egy alapba helyezték, amely a közüzemi szolgáltatásokat támogatja, s amelyből így már sok millióan részesültek. Újra rámutatott, hogy a Yukos volt biztonsági főnökére legalább öt gyilkosságot bizonyítottak rá, és úgy vélte: nem az a kérdés, mikor szabadul a börtönből Mihail Hodorkovszkij, a Yukos bíróság által elítélt főrészvényese, hanem hogy ne ismétlődjenek meg azok a bűncselekmények, amelyekért elítélték.

Putyin számos konkrét kérésre ígért konkrét segítséget: a vasút mellett (alig 5 méterre!) álló házban lakó, s a Nyevszkij expressz elleni merénylet helyszínén elsőként segítő idős asszonynak megsérült háza teljes renoválását és nyugdíja megduplázását, a Távol-Keletről alig 20 ezer forintnyi fizetésre panaszkodó óvónőnek a térség óvónőinek fizetésrendezését, egy fiatal nőnek a magnyitogorszki lehetetlen kórházi állapotok jelentős javítását és a Szajan-Susenszki erőműbalesetben elhunytak hozzátartozóinak a tartós alkalmazást, gyerekeik ingyenes taníttatását ígérte. A csütörtöki lapok megírták, hogy korábbi hasonló ígéreteit teljesítette.

Végül arra a kérdésre, hogy miért okoznak botrányokat külföldön a magamutogató orosz újgazdagok, Putyin azt mondta: a szovjet időkben azzal volt divat mutatni a jómódot, hogy az emberek arany fogsort viseltek: a mai újgazdag oroszok Lamborghinijei és Bugattijai pontosan az arany fogsoroknak felelnek meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik