Nagyvilág

Az ír Irgalmas Nővérek is bántották a gyerekeket

Újabb jelentős összegű kártérítést ajánlott fel csütörtökön egy írországi katolikus rend az egyházi gyermekintézményekben történt múlt századi súlyos visszaélések miatt.

Az Irgalmas Nővérek 128 millió euró megfizetését vállalták az áldozatok, a kormány és különböző jótékonysági szervezetek részére. Az apácarend közleményében őszinte sajnálatának adott hangot az egykor a gondozása alatt állt gyermekek szenvedései miatt.

Egy ír kormányzati bizottság jelentéséből májusban került napvilágra, hogy az 1930-as és 1990-es évek között a katolikus egyház különböző rendjei által működtetett intézményekben – árvaházakban, javítóintézetekben, ipari iskolákban és kórházakban – rendszeresen bántalmazták, szexuálisan zaklatták és megalázták a gyerekeket. Az ír kormány azt kérte az érintett rendektől, hogy járuljanak hozzá az áldozatoknak fizetendő kártérítéshez.

Több mint 14 ezren tettek panaszt a szóban forgó, mára már megszűnt intézmények fenntartói ellen, és összesen egymilliárd euró kártérítést követelnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik