Nagyvilág

A Bolíviában megölt magyarokról érdeklődnek hazánkban

Két bolíviai ellenzéki parlamenti képviselő az áprilisi Santa Cruz-i kommandósakcióban érintett három magyar itthoni hátteréről érdeklődik hazánkban.

A Budapesten tartózkodó képviselők egyike, Bernardo Montenegro elmondta: csütörtökön megbeszélést folytatnak a Külügyminisztérium konzuli szolgálatával.

Emellett tájékoztatást adnak a bolíviai nyomozásról, és egyebek között azt szeretnék megtudni: indítható-e az ügyben átlátható nemzetközi nyomozás. Ez ugyanis felfedhetné, hogy miként folyt eddig a bolíviai vizsgálat, és azt is, hogy a La Paz-i kormány nem szándékozik azt folytatni, nem akarja feltárni az ügyben a teljes igazságot – tette hozzá.

A képviselők arra számítanak, hogy – hozzájuk hasonlóan – a magyar kormány is meg akarja tudni az igazságot, miután az ügyben magyarok is érintettek. Mint Montenegro mondta, szó lesz arról is, hogy miről tárgyaltak ők ketten az ír kormány képviselőivel Dublinban. (A Santa Cruz-i kommandósakcióban megölték Michael Dwyer ír állampolgárt is.)

A következő három-négy napban szeretnének beszélni minél több olyan emberrel Magyarországon, aki bármilyen információval tud szolgálni a megölt Rózsa Flores Eduardóról és Magyarosi Árpádról, valamint az őrizetben tartott Tóásó Elődről. Azt kérik tőlük, mondják el, milyen embereknek ismerték őket, mivel foglalkoztak Magyarországon, milyen körülmények között utaztak Bolíviába, mit akartak ott csinálni.

Szeretnének tisztázni a három magyarral kapcsolatban olyan körülményeket is, amelyek nem váltak ismertté a nyomozás során, és esetleg ellentmondanak a hivatalos bolíviai következtetéseknek – közölte a bolíviai ellenzéki képviselő.

Montenegro és Pablo Banegas képviselő is tagja volt annak a La Paz-i parlamenti vizsgálóbizottságnak, amely a Rózsa-ügyet és a kommandósakciót vizsgálta. A testület kormánypárti része – majd a törvényhozás is – olyan jelentést fogadott el, amely szerint szakadár Santa Cruz-i politikai és pénzügyi vezetők álltak a Rózsa-csoport mögött.

A november közepén jóváhagyott jelentést elutasítja Evo Morales bolíviai elnök ellenzéke. Képviselőik korábbi nyilatkozata szerint a kormánypárt azért akarja gyorsan félretenni az ügyet, mert olyan “kellemetlen” bizonyítékok is napvilágra kerültek, amelyek közvetve a kormány egyes tagjainak érintettségére utalhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik