Nagyvilág

A melegek nem üdvözülnek?

Egy nemrég visszavonult katolikus bíboros szerint homoszexuális és transszexuális személyek nem jutnak be a mennyországba. A kijelentéstől a Vatikán elhatárolódott.

“A transszexuálisok és a homoszexuálisok nem léphetnek be a mennyei királyságba. Ezt nem én mondom, hanem Szent Pál” – jelentette ki a mexikói Javier Barragan bíboros, aki nemrég vonult nyugalomba a Vatikánból. A főpap Szent Pál egyik levelére hivatkozott egy konzervatív katolikus internetes oldalon. Arra a kérdésre tagadólag válaszolt, hogy lehet-e homoszexuálisnak születni.

“Senki sem születik homoszexuálisnak, hanem azzá válik. Ennek több oka is lehet: a neveltetése például, vagy az identitás kialakulásának a zavara a kamaszkorban. Lehet, hogy az illető nem hibás ebben, de a test méltósága elleni cselekedetek miatt biztos, hogy nem léphetnek be a mennyei királyságba. Minden sérti az Istent, ami ellentétes a természettel és a test méltóságával” – mondta.

A Vatikán elhatárolódott ettől a véleménytől. Federico Lombardi szóvivő egy nyilatkozatban kijelentette, hogy az idézett internetes oldal nem tekinthető szaktekintélynek a katolikus gondolkodást illetően “az olyan összetett és érzékeny ügyekben, mint a homoszexualitás”.

Lombardi idézett a Római Katolikus Egyház hivatalos katekizmusából, amely azt mondja, hogy a homoszexuális cselekedetek “rendellenesek”, de elismeri, hogy sok embernek lehetnek “veleszületett homoszexuális tendenciái”. Velük méltányosan kell bánni, és emiatt nem érheti őket hátrányos megkülönböztetés.

A katolikus egyház tanítása szerint a homoszexuális aktus bűn, de a homoszexualitás önmagában nem az.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik