Nagyvilág

Futni hagyták bin Ladent

Az Egyesült Államok 2001 decemberében elfoghatta volna Oszama bin Ladent, a Pentagon azonban nem támogatta az akciót. Pedig állítólag már az al-Kaida vezetője is reménytelennek ítélte a helyzetét, és végrendeletét is megírta - ismertette az Aljazeera.net az amerikai szenátus külügyi bizottságának jelentését.

Az amerikai szenátus külügyi bizottsága által közreadott jelentésből kiderül, hogy a titkosszolgálat tudta, hol tartózkodott 2001 decemberében Oszama bin Laden, a terroristavezér és ezerötszáz harcosa. A dokumentum szerint a Tora Bora hegység térségében állomásozó különleges alakulatoknak erősítésre lett volna szükségük az elfogásához, de a Pentagon nem küldött katonákat. A John Kerry demokratapárti szenátor vezette külügyi bizottság állítja, hogy Donald Rumsfeld akkori védelmi miniszter és Tommy Franks tábornok nem engedélyezte a kockázatos akciót. A késlekedés közben bin Laden Pakisztánba szökött.

Titkosszolgálati információk és elfogott terroristák beszámolói szerint az al-Kaida vezetője maga is kilátástalannak ítélte helyzetét és a végrendeletét is megírta: feleségeit állítólag arra kérte, hogy ne házasodjanak újra, gyermekeitől pedig elnézést kért azért, mert a szent háborúnak, a dzsihádnak áldozta életét.

„Oszama bin Laden elfogása nem csökkentette volna a globális terrorfenyegetést, de az, hogy futni hagyták, lehetővé tette, hogy növelje befolyását a térségben és a további 60 országban működő szélsőséges csoportok felett” – állapítja meg a jelentés.

Republikánus politikusok részrehajlónak nevezték a bizottsági jelentést, amelynek célja szerintük kizárólag az, hogy az előző kormányt tegye felelőssé az afganisztáni háború kudarcáért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik