Nagyvilág

Már úton van hozzánk a guantánamói fogoly

Úton van Magyarországra egy guantánamói fogoly, egy másik pedig kedden hajnalban Franciaországba érkezett hírügynökségi jelentések szerint.

Megérkezett kedden hajnalban a dél-franciaországi Bordeaux-ba egy Guantánamón őrzött algériai férfi. Egy másik fogva tartott úton van Magyarországra – írta kedden hajnalban az AP amerikai hírügynökség és a The Washington Post című amerikai napilap internetes kiadása egy nevének elhallgatását kérő amerikai illetékesre hivatkozva. A férfi személyazonossága nem ismert, a lap úgy tudja, hogy palesztin állampolgár.

A magyar kormány november 25-én fogadta el a guántanamói fogoly magyarországi befogadásáról szóló, a magyar és az amerikai kormány közötti megállapodást. A kormányrendelet rögzíti, hogy az amerikai védelmi minisztérium ellenőrzése alatt álló Guantanamo-öbölbeli fogolytáborból egy korábbi fogva tartottat Magyarország fogad be.

Bajnai Gordon miniszterelnök szeptember közepén jelentette be, hogy Magyarország befogad egy volt guantánamói foglyot, valószínűleg egy palesztin férfit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik