Nagyvilág

Obama lesz az új “háborús elnök”?

Barack Obama amerikai elnök az afganisztáni csapaterősítéssel a lehető legrosszabbat teszi, lerombolja az őt támogató milliók reményeit és álmait - írta Michael Moore dokumentumfilmes rendező hétfői nyílt levelében.

“Az Ön holnap esti beszéde a kampánya gerincét alkotó fiatalok sokaságát kiábrándult cinikus (tömeggé) fogja változtatni (…) megtanítja nekik azt, amit mindig hallottak, hogy minden politikus hasonló” – foglalt állást az Oscar-díjas rendező az elnökhöz intézett üzenetében, utalva arra, hogy Obama másnap este jelenti be afganisztáni stratégiáját.

Moore szerint Obama lesz az új “háborús elnök”, ha a West Point katonai akadémián mondandó beszédében csapaterősítést jelent be, nem pedig csapatkivonást.

Mondja, hogy nem igaz!

“Egyszerűen nem tudom elhinni, hogy azt fogja tenni, amiről beszélnek, kérem, mondja, hogy nem igaz” – fakadt ki a liberális nézeteiről és szókimondásáról ismert filmes, aki a korábban kiterjedt kampányt folytatott a Bush-kormány iraki háborús politikája ellen. A sajtó által közölt kormányzati kiszivárogtatások szerint Obama 32-35 ezer fős csapaterősítésről döntött.

A befolyásos hollywoodi filmes – aki véleményformálóként a CNN hírtelevízió műsoraiban rendszeres vendég – arról igyekezett meggyőzni Obamát: elnökként nem az a feladata, hogy azt tegye, amit a tábornokai mondanak neki. Amerikát polgári kormány vezeti, az utasítja a tábornokokat, mit tegyenek, nem pedig fordítva – érvelt.

Moore szerint Obamának el kellene bocsátani Stanley McChrystal tábornokot, az afganisztáni amerikai csapatok főparancsnokát, aki arról beszél nyilatkozataiban, mit kell tennie az elnöknek. Annak idején Harry Truman elnök is megvált Douglas MacArthur tábornoktól, amikor az Kína megszállása mellett kardoskodott.

A birodalmak temetője

A rendező azt írta, Afganisztán a birodalmak temetője. Obama felhívhatná ez ügyben a briteket, tájékozódhatna Dzsingisz kánról, és beszélhetne Mihail Gorbacsovval is, hiszen Afganisztán megszállása az egyik utolsó szögnek bizonyult a Szovjetunió koporsójában. A rendező szerint Obama történelmi baklövést követ el.

“Ön tudja, hogy semmi jó nem származik abból, ha újabb csapatokat küld a világ másik felére egy olyan helyre és cél érdekében, amelyet sem Ön, sem ők nem értenek, egy olyan országba, amely nem vágyik ránk” – írta.

A hét végén több szenátor aggodalmát fejezte ki az afganisztáni háború várható kiterjesztése kapcsán. Richard Lugar, a külügyi bizottság rangidős ellenzéki tagja felhívta a figyelmet: a csapatok létszámának 35 ezer fővel történő növelése évi 75 milliárd dollárba fog kerülni, amikor az ország növekvő munkanélküliséggel küzd. Bernie Sanders független szenátor erkölcstelennek nevezte a háborús költekezést a jelenlegi nehéz gazdasági időkben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik