Nagyvilág

Iráni vizekre tévedt egy brit versenyhajó

Őrizetben tartanak öt brit állampolgárt Iránban: a vitorlás hajóval Bahreinből Dubajba tartó briteket még november 25-én tartóztatta fel és fogta el az iráni haditengerészet - jelentette be a brit külügyminisztérium hétfőn.

A versenyhajó valószínűleg azért tartott Dubajba, hogy részt vegyen a Dubaj-Maszkat útvonalon megrendezendő vitorlásversenyen. A brit külügyminisztérium közleménye szerint az öttagú legénység feltehetően figyelmetlenségből merészkedett rá Irán felségvizeire a versenyvitorlással. A briteket még mindig Iránban tartják fogva, egészségi állapotuk jó.

Egy névtelenül nyilatkozó brit külügyi szóvivő elmondta, hogy London közvetve és korlátozott mértékben kapcsolatba tudott lépni a britekkel, de azt nem tudják, hogy hol tartják fogva őket, sem azt, hogy börtönbe vannak-e.

David Miliband brit külügyminiszter közölte: brit illetékesek azonnal kapcsolatba léptek az iráni hatóságokkal Londonban és Teheránban is, hogy tájékoztatást kérjenek, és mielőbb le tudják zárni az ügyet. “Szoros kapcsolatban állunk az iráni hatóságokkal, csakúgy mint az öt brit családjaival” – mondta Miliband.

Egy hasonló incidens miatt 2007 márciusában komoly diplomáciai viszály tört ki London és Teherán között. Akkor tizenöt brit haditengerészt fogott el az iráni haditengerészet, és csak egy hónappal később engedték őket szabadon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik