Nagyvilág

Az EU megvédi Görögországot

Görögország soha nem lesz fizetésképtelen államadóssága után, mert mögötte áll az Európai Unió támogatása, ezt mondta az EU gazdasági és pénzügyi biztosa, Joaquín Almunia vasárnap.

A biztos azt mondta Nankingban, az EU pénzügyi vezetői és a kínai kormány hét végi megbeszélései után, hogy “az EU tagjaként Görögország gyakorlatilag védelmet élvez, adósságfinanszírozása megdrágulhat ugyan, de a fizetésképtelenség kockázata nulla az EU támogatása révén”.

Görögország nemzetközi pénzügyi megítélése egy ideje romlik, mert a gazdasági válság következtében Görögország deficitje módfelett megnőtt, és e megítélés az utóbbi napokban egyenest megrendült a dubaji adósságtörlesztési haladékkérés piaci pánikkeltő hatása miatt.

A görög kormány idénre a hazai össztermék (GDP) 12,7 százalékát kitevő államháztartási hiány jósol most, kétszer nagyobbat, mint akár csak két hónappal ezelőtt.

A nemzetközi hitelminősítők még nem értékelték le a görög államadósságot a rekord méretű és az euróövezetben legnagyobbnak ígérkező államháztartási deficit miatt, de a görög törlesztési kockázatra kötött hitelpiaci származékos csereügyletek (credit default swaps, CDS) – vagyis a fizetési leállások elleni adósságpiaci biztosítási tranzakciók – londoni jegyzéseinek rohamos drágulása jelzi a bajt.

Hírügynökségi értesülések szerint Görögország jövőre 60 milliárd eurónyi kötvény kiadását tervezi adósságfinanszírozásra, és ebből 25 milliárdnyit kínai bankoknak szeretne eladni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik