Nagyvilág

Neonácik vállalták a vonatmerényletet

A Vér és Becsület katonai különítménye követte el az oroszországi vonatmerényletet - állítja Combat 18 nevű szélsőjobboldali szervezet.

A Combat 18 elnevezésű szélsőjobboldali szervezet vállalta a felelősséget a Nyevszkij expressz ellen pénteken este elkövetett robbantásos merényletért.

A szervezet az egyik honlapján jelentette be, hogy tagjai követték el a merényletet, s a közönség erről egyebek között több hírportálról – így a news.ru honlapról – valamint az Eho Moszkvi rádió adásából értesült. A hatóságok egyelőre kétkedéssel fogadták a bejelentést, de hangsúlyozták, hogy minden irányban nyomoznak.

Éppen a Nyevszkij expressz ellen már két éve is elkövettek hasonló merényletet, és akkor is felmerül, hogy a szélsőjobb állhat mögötte, de akkor végül kaukázusiak kerültek bíróság elé. Orosz jogvédők szerint a Combat 18 két napja egy robbanószerkezet nélküli, “ál-pokolgépet” helyezett el a szentpétervári metróban. Nemrég Moszkvában lelőtték az antifasiszta mozgalom egyik fiatal vezetőjét: bizonyos, hogy a tettesek neonácik voltak, de a Combat 18 eddig nem került szóba.

A Combat 18-at a Vér és Becsület elnevezésű neonáci szervezet katonai szárnyának tekintik, 91-ben alakult, s azóta a nyugat-európai országokban folyamatosan fellépnek tagjai ellen a hatóságok. Nevükben a 18 Adolf Hitler nevét jelképezi, amennyiben az A az abc első, a H nyolcadik betűje.
A jelen ismeretek szerint Nagy-Britanniában, Belgiumban, Németországban és Oroszországban működik Combat 18 szervezet – ez utóbbit szombaton orosz jogvédők megerősítették. Az orosz szervezet tagjait erőszakra különösen hajlamosnak tartják. Tagjai már számos esetben öltek meg muzulmánokat, cigányokat és antifasisztákat, de csak néhány esetben kerültek bíróság elé.

Megfigyelők szerint nem világos, ki ellen irányult a mostani merénylet, a Nyevszkij expresszen ugyanis többnyire turisták és üzletemberek, hivatalnokok utaznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik