Nagyvilág

Basescu filmje megosztja a románokat

Két táborra osztotta Romániát az a videofelvétel, amelyen Traian Basescu jelenlegi elnök úgy tűnik, mintha megütne egy gyereket az öt évvel ezelőtti elnöki kampánya idején.

A videót először egy internetes oldalra tették fel, onnan átvette a Realitatea hírtelevízió, aki három napja vetíti. Csütörtökön a tévé vendége volt az államfő, aki az elnökválasztás december 6-i második fordulójában készül megmérkőzni Mircea Geoana szociáldemokrata pártelnökkel. Meglepetésként érte őt a film, amelyet a stúdióbeszélgetés idején váratlanul levetítettek a számára.

A kisfilmen az látható, hogy a kampányrendezvény színpada előtt álló nővel lehajolva beszélget, kezét nyújtva felé. A következő pillanatban pedig, hirtelen állon üt egy gyereket.

Felmerül a kérdés, hogy hamisítványról vagy valódi a felvételről van szó, mindenesetre az államfő zavarba jött, és csak annyit mondott: alaposan meg kell néznie majd, hogy hozzászólhasson. “Nem emlékszem, nem tudom, mi történt pontosan, talán sértegetett engem a gyerek, nem tudom” – mondta. Basescu néhány órával később ismét a nyilvánosság elé állt, és akkor már határozottan állította: soha életében meg nem ütött egyetlen gyereket sem. Szerinte a felvétel minősége is arról tanúskodik, hogy hamisítvány.

Azóta a felvételhitelességéről vitatkoznak romániában. A főszereplő, a ma tizenöt esztendős Bogdan megerősítette, hogy ütést kapott, de másnap visszavonta állítását, mert félti az életüket. Ezért nagynénje nyilatkozott arról, hogy a család telefonhívásokat kap ismeretlenektől, akik intik őket, hogy “foglalkozzanak a maguk dolgával”.

A politikai rivális, Mircea Geoana nem fűzött kommentárt “az ilyen jellegű ügyekhez”, mivel nem tetszenek neki. Leszögezte, nem tudja, honnan származik a felvétel, de nem is érdekli. “Kampányomat projektekre építettem… Ebben az ügyben nem nyilatkozhatok, mivel a jövendőbeli államelnöknek hitele kell legyen, és senkinek nem tesz jót, ha belekeveredik ebbe a mocsárba” – tette hozzá Geoana.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik