Nagyvilág

Megvan az EU-biztos Andor László posztja

Szociálisügyi és foglalkoztatáspolitikai EU-biztos lesz a magyar delegált.

A szociálisügyi és foglalkoztatáspolitikai tárcát kapja Andor László, a magyar biztosjelölt a José Manuel Barroso vezette Európai Bizottságban – jelentették be Brüsszelben. Ezt a portfóliót eddig a cseh Vladimír Spidla tartotta kézben. Az eddigi magyar biztos, Kovács László adó- és vámügyi biztos volt.

Andor László szerint Magyarország számára kedvező a döntés, hogy a foglalkoztatási, szociálisügyi és esélyegyenlőségi tárcát kapja meg az Európai Bizottságban. A magyar uniós biztosjelölt a brüsszeli bejelentés kapcsán azt nyilatkozta: örül a döntésnek, mert ez a terület nagyon közel áll hozzá. Véleménye szerint ez volt az egyik tárca, amelyre a felkészültsége alapján és Magyarország szempontjait is figyelembe véve számítani lehetett.

A francia Michel Barnier kapja a belső piaccal foglalkozó tárcát, beleértve a pénzügyi piacokat is, amit a britek keményen elleneztek. Az viszont már korábban eldőlt, hogy EU új kül- és biztonságpolitikai főképviselője, aki egyúttal a bizottság alelnöke is, a brit Catherine Ashton lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik