Nagyvilág

Súlyos mellékhatásoktól tartanak a csehek

Bizonytalanság és káosz alakult ki az újinfluenza elleni védőoltás körül Csehországban.

A hétfőn kezdődött védőoltási folyamat első három napjában – különösen az egészségügyi személyzet körében – meglepően magas volt azok aránya Csehországban, akik a vakcinát elutasították.

Ennek legfőbb oka: az orvosok és az állampolgárok is attól tartanak, hogy a Csehországban alkalmazott vakcinának súlyos mellékhatásai lehetnek.

„A pánik felesleges, a vakcina biztonságos” – cáfolta csütörtökön a sajtóban is nagy teret kapott aggodalmakat Dana Jurásková egészségügyi miniszter.

Az aggodalmakat az a hír váltotta ki, miszerint a Glaxo-SmithKline (GSK) cég újinfluenza elleni vakcinája, az Arepandrix Kanadában súlyos allergiás mellékhatásokat váltott ki. Ennek következtében a kanadai hatóságok mintegy 172 ezer Arepandrix vakcinát kivontak a forgalomból.

Miután Csehország szintén a GSK cégtől vásárolt vakcinákat, az orvosok és az emberek vélhetően megijedtek, s óvatosak. A cseh hatóságok ugyan igyekeznek megnyugtatni a kedélyeket, de eddig nem nagy sikerrel.

„Igaz, hogy mi is a GSK cégtől vásároltunk vakcinát, de azt nem Amerikában, hanem Drezdában gyártották. Az oltóanyag neve is más: Pandemrix. Az Észak-Amerikában gyártott és Kanadában alkalmazott oltóanyagot nem hoztuk be Csehországba. Nincs ezért semmi ok arra, hogy a beindított oltási folyamatot megszakítsuk” – jelentette ki Marek Snajdr, az egészségügyi miniszter első helyettese.

Csehországban az első vakcinákat az egészségügyi személyzetnek és a krónikus betegeknek adták be hétfőn az oltásra előzetesen kijelölt körzeti orvosok és kórházak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik