Nagyvilág

Prímáscsere a lengyeleknél

Józef Glemp bíboros, lengyel prímás 80. születésnapján, december 18-án megválik a lengyel katolikus egyház prímásának tisztségétől, melyet másnap Henryk Muszynski gnieznói érsek vesz át tőle - jelentette be csütörtökön hivatalosan Józef Kloch, a lengyel katolikus püspöki konferencia szóvivője.

A bejelentés a lengyel püspöki konferencia Jasna Górán, a híres lengyel búcsújáróhelyen tartott jubileumi, 350. plenáris ülése alkalmával történt.

Glemp bíboros 2004-ben töltötte be 75. életévét, s az egyházi előírások szerint benyújtotta lemondását a varsói érsek-metropolita tisztségéről, de az akkori pápa, II. János Pál 2006 júliusáig meghosszabbította megbízatását. XVI. Benedek pápa Stanislaw Wielgust nevezte ki utódjául, aki az ellene felmerült ügynökvádak miatt 2007. január 5-én lemondott tisztségéről.

Átmenetileg ezután ismét Glemp irányította a varsói érsekséget, majd 2007. június 9-én Kazimierz Nycz érsek vette át hivatalát.
XVI. Benedek 2006 végén döntött úgy, hogy Glempnek 80. születésnapján át kell adnia az inkább csak jelképes, tiszteletbeli prímási címet. Glemp 28 évig volt lengyel prímás, II. János Pál nevezte ki Varsó és Gniezno érsekének, illetve Lengyelország prímásának 1981-ben.

A lengyel prímások székhelye a XV. század óta hagyományosan a nyugat-lengyelországi Gniezno (a “lengyel Esztergom”), ahol Szent Adalbert püspök és vértanú ereklyéit őrzik, de Glemp – a varsói és gnieznói érsekség 1992-es különválása után – varsói érsekként is prímás maradhatott. 2004-ig a lengyel püspöki konferenciát is ő irányította.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik