Nagyvilág

A horvátok sem kegyelmeznek a korruptaknak

A horvát rendőrség csütörtökön bejelentette, hogy korrupció vádjával őrizetbe vettek öt embert, közöttük az állami autópálya-kezelő vállalat (HAC) nemrégiben menesztett két vezetőjét.

Az öt embert a főügyész indítványára vették őrizetbe – közölte Krunoslav Borovec rendőrségi vezető, aki további részleteket nem árult el.

Az öt személy között van a HAC két másik alkalmazottja és egy építési vállalat főnöke is – jelentette a HINA horvát hírügynökség.

A kormány korrupció gyanújával szombaton menesztette a HAC három vezetőjét, közöttük Jurica Prskalót, az igazgatótanács elnökét.

3 millió euró

A HINA szerint Prskalo is a csütörtökön őrizetbe vett öt személy között van, akiket legkevesebb 3 millió eurónyi összeg elsikkasztásával vádolnak: a vád szerint a szükségesnél hatszor többet fizettek egy magáncégnek a Zágráb-Split autópálya két alagútjának festéséért.

A kormány csütörtökön jelentette be, hogy tervet fogadott el a korrupció leküzdésére az állami vállalatoknál. Eszerint az érintett cégek kötelesek lesznek az Európai Unió által nemrégiben a horvátországi korrupció “fő forrásának” nevezett közbeszerzésekkel kapcsolatos minden adat közzétételére honlapjukon.

1000 kilométer

Az elmúlt hónapokban az autópálya-építésekért és az 1000 kilométer hosszú autópálya-hálózat fenntartásáért felelős HAC-cal kapcsolatban a horvát média számos korrupciós ügyet szellőztetett meg, és több rendőrségi vizsgálat is indult.
A korrupció elleni harc és az igazságügyi reform a legfontosabb kritériumok között szerepel, amelyeket Zágrábnak a 2011-re tervezett európai uniós csatlakozáshoz teljesítenie kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik