Nagyvilág

Ódzkodnak a csóktól a mekkai zarándokok

A szerdán kezdődött mekkai zarándoklat alatt nem az esetleges terrormerényletektől tartanak a szaúdi hatóságok, hanem az újinfluenza-vírus terjedésétől. A zarándokok idén fertőtlenített kövekkel dobálhatják a sátán szimbólumának számító kőoszlopokat.

Szaúd-Arábia idén is alaposan felkészült a mintegy 3 millió zarándok rohamára, bár a high-tech újdonságok helyett (pl. a korábbi években még a mekkai Nagymecsetben is kiépítették a Wi-Fi hálózatot) inkább a H1N1-vírus ellen foganatosítottak intézkedéseket. Az ország alaposan bevásárolt oltóanyagból, összesen 10 millió adag vakcinát halmozott fel. A királyságban ugyanis eddig mintegy 7 ezer H1N1-megbetegedést regisztráltak, amelyből 62 halálos kimenetelű volt.

A szaúdi egészségügyi minisztérium azt javasolta a várandós nőknek, az 5 év alatti gyerekeknek, a 65 év felettieknek, valamint a krónikus betegségben szenvedőknek, hogy saját egészségük érdekében idén ne vegyenek részt a muzulmán világ legnagyobb vallási eseményén (háddzs). Akik Szaúd-Arábia földjére lépnek, egyből testhőmérséklet-mérésen esnek át a határállomásokon. A légi és vízi kikötőkben ugyanis hőkamerákkal igyekeznek kiszűrni a lázas zarándokokat, a vírusgyanúsakat már a repülőtereken karanténba helyezik.

Reptéri karantén

A háddzs alatt összesen 18 ezer fős egészségügyi személyzet (orvosok, nővérek, stb.) áll készenlétben, közülük ezren az Abdullah király nemzetközi repülőtéren Dzseddában, míg 130-an Medinában a Mohamed herceg légi kikötőben. Mekkában és a többi szent helyen 14 kórház, közel 3 ezer ággyal és 500 ezer vakcinával, valamint 136 egészségügyi központ (még a mekkai Nagymecsetben is) várja a betegeket a zarándoklat alatt. A szent helyeket, a szállodákat és a táborhelyeket 15 egészségügyi csapat járja, akik folyamatosan ellenőrzik a zarándokok egészségügyi állapotát. A Mekkától 9 km-re fekvő Arafat síkságon egy speciális laboratóriumot és karantént állítottak fel azoknak a megfigyelésére, akik elkaphatták a vírust.

Vírusterjesztő csók?

Ha félsz, ne csókold meg a Kába-követ! – javasolta a szaúdi iszlám jogtudósokat tömörítő Ulema Tanács egyik tagja azoknak, akik attól tartanak, hogy esetleg így elkapják a vírust. A szaúdi hatóságok a járvány ellenére sem függesztik fel a mekkai zarándoklat egyes rituáléit, így többek között abban sem gátolják a zarándokokat, hogy szájukkal érintsék a Kába-követ. Mindenesetre már a repülőtéren szájmaszkot és fertőtlenítőszereket, valamint 2,5 millió darab, 13 nyelven írt, egészségügyi javaslatokat tartalmazó szórólapot osztanak szét.

(fotó: MTI/EPA(

Egészségügyi csomagot kapnak idén a zarándokok (fotó: MTI/EPA)

A higiéniai figyelmeztetéseket 3 millió darab (a Zamzam folyó vízéből) palackozott üvegre is rányomtatták, amelyeket a szaúdi királyságba való megérkezéskor osztogatnak a zarándokoknak. Mintegy 10 ezer darab, egészségügyi tanácsokat tartalmazó óriásplakátot helyeztek el a nyilvános tereken, a szent helyeken (pl. Mekkában, Medinában) és a repülőtereken, a határállomásokon pedig a hangosbemondókban folyamatosan tanácsok hangoznak el több nyelven az újinfluenza megelőzése érdekében. A háddzs alatt 600 ezer szájmaszkot osztanak szét, valamint higiéniai csomagokkal (amely többek között 12 darab steril törlőkendőt tartalmaz) is ellátják a zarándokokat. Minában óriás-tévéképernyőket (kb. 500 darabot) állítottak fel, amelyek megállás nélkül egészségügyi tanácsokat vetítenek 13 nyelven. A hatóságok arra kérték az embereket, hogy tartsák be a higiéniai előírásokat, mint például ne egyenek nyilvános helyen, rendszeresen mossanak kezet, stb. Ez utóbbi érdekében Mekkában és a szent helyeken összesen 70 ezer mobil kézmosót és vécét helyeztek el.

Szájmaszk a borbélyoknak

A borbélyok körében is intenzív egészségügyi kampány indult, ugyanis a zarándoklatot lezáró Áldozati Ünnepen (Eid el-Adha) az állatáldozat bemutatása után rituális hajvágásra (a nők egy ujjnyit vágnak belőle) vagy a fej leborotválására kerül sor. A fertőzések elkerülése érdekében a szaúdi hatóságok arra kötelezték a mintegy 8 ezer szalonban dolgozó 25 ezer borbélyt és fodrászt, hogy viseljenek szájmaszkot. Sőt még arra is kioktatták őket, hogyan használják a szájmaszkot, és hogyan tartsák higiénikusan a borotvát és a kötényüket. A zarándoklat alatt hivatalnokok járják majd a szalonokat, és akár 500-2000 riyál (átszámítva 24 ezer – 100 ezer forintos) büntetést is kiszabhatnak a szájmaszk nélkül dolgozó borbélyokra.

Fertőtlenített kövek

A szaúdi hatóságok a fertőtlenítésre is alaposan odafigyeltek: az elmúlt hetekben mintegy 7 ezer munkás megtisztította a szent helyeket. Ráadásul Abdullah király elrendelte, hogy a kődobálás szertartásánál a zarándokok sterilizált kövekkel dobálhassák meg a sátán szimbólumának számító három kőoszlopot. Ennek érdekében több millió darab zacskót, amely fertőtlenített köveket tartalmaz, osztanak szét a zarándokok között. A szaúdi kormányzat úgy véli, ezzel is lecsökkenthető a H1N1-vírus terjedése. Mekkában mintegy 37 felállított központban lehet beszerezni a köveket tartalmazó zacskókat. Egy-egy zacskónyi kő 3 zarándok 3 napi kőadagját fedezi. A köveket nemcsak alaposan megmosták, hanem hétszer sterilizálták is, majd megszárították a napon.

A zarándokok biztonságáról egyébként 100 ezren fognak gondoskodni Mekka, Medina és Dzseddah környékén. A biztonsági személyzet többek között a mekkai Nagy Mecsetnél elhelyezett 1852, valamint a Dzsamarat hídnál lévő 600 biztonsági kamerán keresztül fogja követni a zarándokok útvonalát.

tragédiák az utóbbi tíz évben

2006. január – összedőlt egy hotel Mekkában, a szerencsétlenségben 76 zarándok halt meg
2004 – összesen 251 embert taposott agyon a tömeg Minában a Dzsamarat hídon
2003 – legalább 14 zarándokot taposott halálra a tömeg Minában a Dzsamarat hídon
2001 – 35 főt taposott agyon a tömeg Minában a Dzsamarat hídon
1998 – 119 embert tapostak agyon a Minában a Dzsamarat hídon
1997 – tűz ütött ki a Mina közelében felállított sátortáborban, amelynek következtében több mint 343 ember vesztette életét, és mintegy 1500 fő sérült meg

Ajánlott videó

Olvasói sztorik