Nagyvilág

H1N1: 11 ezer orosz beteg

Oroszországban május óta 11 633 olyan esetet jegyeztek fel, amelyben a megbetegedést bizonyítottan a H1N1 vírus okozta - közölték szerdán az egészségügyi minisztériumban.

Tatyjana Golikova egészségügyi miniszter újságíróknak elmondta: a főhatóság reményei szerint valamikor december végén tud majd előrejelzést kiadni az újinfluenza-járvány várható lezajlásáról. Hozzátette, hogy a járvány lefolyása nem mutat eltérést az évente visszatérő szezonális influenzáétól, amely általában februárban éri el csúcspontját; egy-egy ilyen járvány 6-9 hét alatt zajlik le.

A miniszter szerint az ilyen járványok általában a Távol-Keleten kezdődnek, fokozatosan közelednek az ország középső része felé, s ezzel egyidejűleg ott, ahol a legkorábban kezdődött az influenzajárvány, a megbetegedések száma már csökkenőben van.

Azt is elmondta: év eleje óta Oroszországban mintegy 6000 ember halt meg influenzában és légúti megbetegedésekben, de a H1N1 áldozatairól nem közölt adatot.

A védőoltások beadását már megkezdték, egyelőre 70 ezer embert oltottak be, közülük 20 ezret kétszer, és az oltások nem jártak mellékhatásokkal – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik