Nagyvilág

Németajkú kormányfőt kérnek a román liberálisok

Feltételeket szabott a román liberális párt Mircea Geona támogatásának fejében. Nagyszeben németajkú polgármesterének miniszterelnöki jelölése mögé az RMDSZ is fel tudna állni, a magyar szavazók viszont lehet, hogy mégis inkább Basescu mellé teszik az ikszet.

Számos feltételt szabtak feltételül kedden a román Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetői a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) cserében azért, hogy a romániai elnökválasztás második fordulójában a szabadelvűek Mircea Geoanát, a PSD jelöltjét támogassák.

Mégis a nagyszebeni polgármester lesz a kormányfő?

Crin Antonescu, a PNL elnöke kijelentette: az egyik feltétel az, hogy Klaus Johannis nagyszebeni polgármester legyen a miniszterelnök, akit a liberálisok javasolnak erre a posztra.

Leszögezte: a szociáldemokratákkal olyan politikai egyezményt szeretnének kötni, amelyben a számukra alapvető fontosságú liberális elvek szerepelnek. Hozzátette: a PSD, a PNL és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alkotta parlamenti többség elsődleges fontosságú érdeke az, hogy stabil kormánya legyen az országnak, amely képes véget vetni a gazdasági, politikai és erkölcsi válságnak.

A liberális vezető újságírói kérdésre válaszolva elmondta: olyan közös kormányprogramot szeretnének, amely egyebek között adócsökkentést is tartalmaz. Jelezte, hogy az RMDSZ vezetőivel is egyeztettek, és kiderült: a két pártnak közös céljai vannak.

Markó Béla, a magyar érdekvédelmi szervezet elnöke már Antonescu nyilatkozata előtt leszögezte: ők is támogatják egy olyan kormánykoalíció megalakulását, amely Klaus Johannist javasolja miniszterelnöknek. Az RMDSZ megegyezett a liberálisokkal, hogy az elnökválasztás második fordulójára és a kormányalakításra vonatkozó tárgyalások idejére “szorosra fűzik kapcsolataikat”.

Basescu csalódott

Traian Basescu, a Demokrata Liberális Párt (PD-L) elnökjelöltje, aki Geoanával fog megmérkőzni az elnökválasztás december 6-án sorra kerülő második fordulójában, élesen bírálta azokat a politikusokat, akik “üzérkednek” a választók szavazatával, és figyelmen kívül hagyják a “nép akaratát”. Basescu a liberális elnökjelöltre utalt, aki hétfőn kijelentette, hogy nem támogatja a második mandátumára pályázó jelenlegi államfőt. Leszögezte: ő csak “a néppel hajlandó szövetséget kötni”. Valójában Basescu és pártja nagyon is számított a liberálisok támogatására, emiatt csalódással fogadták Antonescu megnyilvánulását.

Basescu megismételte álláspontját, miszerint a Johannis személye köré tömörült koalíció mögött gazdasági érdekeik mentén szövetkező médiamágnások és üzletember-politikusok állnak.

A romániai magyar szavazók ugyanakkor – az RMDSZ álláspontja ellenére is – Basescura szavazhatnak. A nyári tusnádfürdői szabadegyetemen ugyanis Orbán Viktor, a Fidesz elnöke is azt mondta, hogy a második fordulóban ő Basescura szavazna. Mircea Geoanát ráadásul magyarellenesnek tarják. A volt külügyminiszter különösen a státustörvény magyar–román vitái során tett nyilatkozataiért vált népszerűtlenné a magyar közösségben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik