Nagyvilág

Legalább 42 halott a kínai bányabalesetben

41 halott, 66 lent ragadt, 29 kórházi sérült a mérlege a kínai sújtólégrobbanásnak.

Legalább 42 bányász vesztette életét szombaton a Kína egyik északkeleti szénbányájában történt sújtólégrobbanás következtében, s a mélyben rekedt bányászok közül még 66-ot nem tudtak a felszínre hozni – jelentette a kínai központi televízió.

A Hejlungcsiang (Heilongjiang) tartománybeli Hokang (Hegang) városhoz tartozó bányában a helyi bányabiztonsági felügyelet tájékoztatása szerint 528-an dolgoztak a robbanás időpontjában – helyi idő szerint hajnali fél háromkor. Közülük 389 embernek sikerült kimenekülnie.

További 31 bányászt azóta mentettek ki a mintegy fél kilométer mélyen lévő vájatból. A 29 sérülten kórházba szállított személy közül tíznek súlyos az állapota.

A mentési munkák még folynak a Longmei bányaipari vállalat által működtetett bányában, a mentést azonban a televíziós híradás szerint nehezíti, hogy a robbanás elvágta a bánya áramellátását, valamint szellőztető és kommunikációs hálózatát is. A központi televízió képsorain jól látható a tárnából ömlő füst és egy közeli leomlott épület.

Hokang az orosz határ közelében fekszik, mintegy 400 kilométerre északkeletre a tartomány székhelyétől, Harbintól.
A kínai szénbányák a legveszélyesebbek közé tartoznak a világon. Tavaly több mint 3000 ember halt meg az ott bekövetkezett balesetekben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik