Nagyvilág

A munkanélküli amerikaiak a fejlődő országokban keresnek állást

A recesszió következtében jelentősen megnövekedett munkanélküliség miatt egyre több amerikai lenne hajlandó külföldre költözni, ha így állást kaphatna - idézi a USA Today cikkét a globusz.net.

Erre leginkább a fejlődő országokban – Kínában, Indiában, Brazíliában, Dubajban vagy Szingapúrban van esély – írja a legnagyobb példányszámú amerikai napilap az egyik vezető fejvadász cég felmérését.

Az amerikai lapok a közelmúltban arról cikkeztek, hogy Sanghaj és Peking vált az új ígéret földjévé a frissen diplomázott amerikai szakemberek számára, akik odahaza a két számjegyű munkanélküliség körülményei között kénytelenek állást keresni. Még olyanok is követik a hívást, akik alig vagy egyáltalán nem beszélnek kínaiul. Kína gyorsan fejlődő gazdasága, az alacsonyabb megélhetési költségek és a gyorsabb előmenetel lehetősége vonzza őket – idézi a globusz.net.

Az eddigi beszámolók leginkább csak anekdotákon alapultak. A Korn/Ferry fejvadászcég kedden nyilvánosságra hozott felmérése igazolja a feltételezéseket. Négy éve az amerikaiak még csak 37 százaléka lett volna hajlandó külföldre költözni a jobb állás reményében, idén már 54 százalék elhagyná hazáját, ha máshol ajánlanának számára munkát.

Az MIT üzleti iskolájának házi statisztikái szerint egy év alatt is jelentősen nőtt a külföldön munkát vállaló fiatalok aránya: a tanszék idén diplomázott hallgatók 24 százaléka az Egyesült Államokon kívüli ajánlatot fogadott el, míg egy éve még csak 19 százalék volt az arány.

A USA Today által megkérdezett munkaközvetítők szerint India, Kína, Brazília, Dubaj és Szingapúr hirdeti a legtöbb állást – azok az országok, amelyeket a legkevésbé érint a gazdasági válság. Leginkább mérnököket, informatikust, bankárokat és pénzügyi tanácsadókat keresnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik