Külföld

Megállapodtak az EU jövő évi költségvetéséről

admin
admin

2009. 11. 19. 06:34

Megállapodtak az Európai Unió tagországainak szakminiszterei és az uniós intézmények tárgyalódelegációi a jövő évi uniós költségvetésről - jelentette be a szerdai találkozót követően a költségvetési ügyekért felelős európai bizottsági tag, Algirdas Semeta.

Amint azt a vezető politikus jelezte, a megállapodás szerinti kiadásösszeg megközelíti a 123 milliárd eurót.

A költségvetés most véglegesített tervezete tartalmazza a két évig futó, összesen ötmilliárd eurós gazdaságélénkítési EU-program finanszírozási igényét, valamint 300 millió eurót elkülönít a tejágazat sürgős segítésére szolgáló intézkedésekre is.

A költségvetésről az Európai Parlament mondja ki a végső szót decemberi plenáris ülésén.

Az elnöklő Hans Lindblad svéd pénzügyi államtitkár a találkozó után úgy fogalmazott, hogy az elfogadott tervezet hatékony válasz a gazdasági válság jelentette kihívásokra.

A litván EU-biztos pedig arról beszélt: a jövő évi költségvetés már a gazdasági élénkülés büdzséje lesz, amelynek fő célja a munkahelymegtartás és a gazdasági növekedés segítése. Garanciát jelent a tervezet a tagországoknak is arra, hogy rendelkezésre áll minden szükséges pénzügyi forrás az uniós programokhoz – emelte ki Semeta.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.