Nagyvilág

Kelet- és Közép-Európa lehet a válság nyertese

Igaz ugyan, hogy a kelet- és közép-európai államokat különösen sújtotta a gazdasági válság, a recesszió lecsengése után azonban óriási versenyelőnybe kerülhetnek - idézi Nima Sanadaji és Johnnny Munkhammar közgazdász a Wall Street Journal véleményrovatában megjelent írását a Globusz.net.

Sokan hiszik, hogy a tavaly kirobbant gazdasági válság azért sújtotta különösen a kelet- és a közép-európai államokat, mert azok túlzottan neoliberális reformokat valósítottak meg. Erről azonban szó sincs – állítja a New York-i székhelyű napilap. Sőt, a piacgazdaságból a Nyugatnak példát mutató gazdaságok lehetnek a válság nyertesei.

A kelet-európai gazdaságokkal foglalkozó kutatók elismerik, hogy a recesszió különösen nagy volt a térség egyes országaiban. Ez azonban nem az elmúlt évtized neoliberális strukturális reformjainak – a piacnyitásnak, a deregulációnak és az állami szerepvállalás csökkentésének – tudható be, hanem a túl gyors növekedésnek. Erre utal az is, hogy a térség több országát – például Lengyelországot és Szlovákiát – a piacbarát reformok ellenére sem sújtotta jelentős visszaesés.

Sanandaji és Munkhammar arra is felhívta a figyelmet, hogy a világgazdasági növekedés beindulásával az alacsony adókulcsokat bevezető kelet- és közép-európai államok óriási versenyelőnybe kerülhetnek.

A recesszió lecsengésével ugyanis ismét megindul a verseny a munkaerőért, és az új beruházások minden bizonnyal előnyben fogják részesíteni azokat az országokat, ahol kevesebb adót kell fizetniük – véli a New York-i székhelyű napilap szakértői.

Szerintük a legjobb helyzetben az elmúlt években alacsony egykulcsos adóra áttért országok – Bulgária, Csehország, Szlovákia és a balti államok – lesznek.

„A volt szocialista országok az elmúlt két évtizedben megtanulták a gazdasági szabadság és a növekedés nyugati leckéjét. Most a Nyugaton a sor, hogy versenyképességének növelése érdekében idomuljon a keleti térséghez.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik