Külföld

A belga kormányfő lesz az EU első elnöke

admin
admin

2009. 11. 19. 21:24

Herman Van Rompuy belga miniszterelnök lesz az Európai Unió első elnöke, Catherine Ashton brit kereskedelmi EU-biztos pedig az első "külügyminiszter" - jelentette be több résztvevő, köztük az elnöklő Fredrik Reinfeldt svéd miniszterelnök az EU-tagországok állam- és kormányfőinek csütörtöki brüsszeli találkozóját követően.

Reinfeldt elmondta azt is, hogy a döntés mind a 27 tagállam vezetőjének egyhangú egyetértésével született. A svéd kormányfő kitűnő választásnak nevezte belga kollégája megbízatását.

Fredrik Reinfeldt kiemelte azt is, hogy a megbízatások eldöntésével immár teljes körűen működhet a december elsején életbe lépő Lisszaboni Szerződés, amely XXI. századira korszerűsíti az EU tevékenységét intézményes téren.

Közösségi szellemiség

José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke méltatta jelenlegi beosztottja – egyben jövendő alelnöke -, Catherine Ashton diplomáciai képességeit, köztük mindenekelőtt a közösségi szellemiséget. Külön elégedettségét fejezte ki amiatt, hogy a kormányfői tanács nőt választott az egyik fontos megbízatásra – másokkal együtt Barroso régóta lobbizott azért, hogy a most esedékes személyi döntéseknél a gyengébb nem minél több képviselője kerüljön előtérbe.

Barroso a sajtótájékoztatón a csütörtöki döntés bonyolultságát illusztrálandó ismét a Rubik-kocka kirakásához hasonlította a tárgyalásokat.

Komoly remény

Ashton megbízatásához hivatalosan még az Európai Parlamentnek is hozzá kell járulnia, de valamennyi nyilatkozó komoly reményét fejezte ki, hogy ennek nem lesz akadálya.

A résztvevők közül Angela Merkel német kancellár egyebek között annak jelentőségét emelte ki, hogy a posztok első alkalommal való betöltéséről konszenzussal sikerült dönteni.

Gordon Brown brit miniszterelnök sajnálatát fejezte ki, hogy kormányának el kellett állnia Tony Blair volt miniszterelnök uniós elnöki megbízatásától, ugyanakkor melegen üdvözölte a szintén brit Ashton megválasztását. Mint mondta, nem maradt más választása, mint a konszenzusos megoldás mellett dönteni a tagországok esetleges blokkoló kisebbségével szemben.

Lesz új főtitkár is

A svéd miniszterelnök a találkozót lezáró sajtótájékoztatón azt is bejelentette, hogy az uniós tagországok kormányait képviselő Tanács főtitkári posztját a jövőben Javier Solana főképviselő eddigi helyettese, Pierre de Boissieu tölti be. Bürokratikus jellegű pozícióról van szó, de az uniós intézmény gyakorlati működésében meghatározó szerepet játszó megbízatásról.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.